Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 19 okt 2019
Leestijd: 5 minuten

12 x eten dat je niet in de koelkast moet bewaren (oeps… grote kans dat je dat wel doet)

De koelkast lijkt een magisch huishoudelijk apparaat: al het eten dat je erin stopt, blijft ineens veel langer goed. Serieus, hoe deden mensen het vroeger zonder? Toch gaat die magie niet altijd op. Sterker nog, veel eten dat nu in je koelkast ligt, hoort daar waarschijnlijk helemaal niet thuis. Een lijstje:
Na een bezoek aan de supermarkt stoppen we een heleboel boodschappen op automatische piloot in de koelkast. Maar is dat wel altijd nodig? Bij deze ingrediënten in ieder geval niet!

12 x eten dat je niet in de koelkast moet bewaren

1. Tomaten

Er zijn mensen die zweren bij tomaten in hun koelkast en mensen die ze het liefst in de voorraadkast houden. De laatste groep heeft in dit geval gelijk: in de koelkast verliezen tomaten veel sneller hun smaak.

Ze worden ook niet rijper, terwijl dat juist is waar ze hun smaak vandaan halen. De koelkast zorgt bovendien voor een andere textuur van de vruchten. Beter in je fruitschaal dus.

2. Salade met dressing

Huh, maar sla moet toch júist gekoeld bewaard worden? Nope, niet altijd. Sterker nog, een op smaak gemaakte salade verliest zelfs sneller zijn versheid (en gaat in plaats daarvan vreemd ruiken) als ie in de koelkast wordt bewaard.

Let er wel op dat de dressing op basis van olie of azijn moet zijn.

Lees ook: Vega Vrijdag: Ayurvedische salade van venkel, komkommer en sugarsnaps

3. Meloenen, kiwi’s, abrikozen, mango, pruimen en perziken

Ben jij ook weleens heel lang bezig geweest met een poging om een hele grote meloen in een heel klein groentelaatje te proppen? Ik wel, maar hele meloenen hoeven eigenlijk niet in de koelkast.

Sterker nog, het niveau van antioxidanten blijft hoger als je ze buiten de koelkast laat. Maar let wel: als je ze eenmaal aangesneden hebt, moeten meloenen wel gekoeld bewaard worden (met plastic eroverheen). Datzelfde geldt voor veel ander fruit.

4. Oude kaas

Oude kaas heeft al maanden (soms jaren) liggen rijpen op een plek buiten de koelkast; waarom zou ‘ie daar ineens wel in moeten nadat jij ‘m koopt?

Het geldt niet voor alle oude kazen, maar veel varianten worden juist harder als je ze koud bewaart, en kun je daarom beter buiten de koelkast laten. Wel op een plek waar je geen last hebt van eventuele stank (en muizen), natuurlijk.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 x de beste vegan kaas: kaas zonder koemelk bestaat

5. Bananen

Oké, ik ben schuldig: als je nu in mijn koelkast kijkt, zie je toch echt een tros bananen liggen. Maar dat blijkt nergens voor nodig.

Als ze nog niet rijp zijn, kun je bananen beter buiten de koelkast bewaren; dan behouden ze ook beter hun voedingsstoffen. Hoewel ze in de koelkast niet rijper worden, kunnen ze er wel verrotten door de vochtigheid.

6. Appels en peren

Eigenlijk hoeft heel veel fruit niet in de koelkast, want hetzelfde geldt voor appels en peren. Appels blijven bijvoorbeeld zeker twee weken goed buiten de koelkast, omdat de enzymen in de schil dan actief worden.

Peren zijn meestal gewoon nog helemaal niet rijp als je ze in huis haalt, omdat dat proces nog niet is voltooid toen de peren aan de boom hingen. Ook die kun je daarom beter even buiten de koelkast houden.

7. Citrusvruchten

Naast tropische vruchten, appels, peren en bananen, hoeven ook citroenen en sinaasappels niet in de koelkast bewaard te worden: dankzij het zuur in de vruchten, blijven ze toch wel goed.

Bovendien worden ze sneller rijp als je ze op een minder koude plek neerlegt.

Must read: Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de gezondheidsvoordelen van citroenwater

8. Komkommers en wortels

Het vocht in een koelkast is niet zo goed voor komkommers en wortels: het zorgt ervoor dat de schil te zacht wordt en de groenten er minder goed uit gaan zien.

Natuurlijk kunnen ze niet altijd buiten de koelkast blijven: na een paar dagen zul je ze (zeker komkommers) toch op moeten eten.

9. Eieren

Het is niet helemaal zeker wat het antwoord is op de vraag of eieren wel of niet in de koelkast thuishoren, maar de algemene opvatting is dat het niet hoeft.

Volgens sommige onderzoekers zouden eieren er zelfs hun smaak door verliezen, net als tomaten dus.

10. Aubergine

Aubergine is heel gevoelig voor temperatuur: zodra die onder de tien graden Celsius komt, wordt de smaak én textuur van de groente erdoor beïnvloed.

Aubergines kun je trouwens ook beter niet naast je tomaten/bananen/enzovoorts leggen, omdat het een natuurlijk gas verspreidt dat andere vruchten sneller laat rijpen (en uiteindelijk rotten).

Tip: Vega Vrijdag: vegan miso aubergines

11. Augurken

Een ongeopende pot augurken hoeft sowieso niet in de koelkast, maar zelfs geopend zijn augurken nog lange tijd goed als ze niet gekoeld bewaard worden.

In het vocht (en trouwens ook de augurken zelf) zitten vaak zoveel conserveringsmiddelen dat dat prima kan.

12. Hete saus

Last but not least: als je Tabasco of een andere hete saus gebruikt, kun je die ook heel lang bewaren, mits ze op basis van azijn (niet op basis van groenten) zijn.

De kleur kan wel ietwat veranderen door een plek buiten de koeling, maar de smaak wordt er niet minder op. Ook ketchup blijft trouwens redelijk lang goed buiten de koeling, dankzij alle conserveringsmiddelen die erin zitten.

Ga jij het voortaan anders doen?

Meer lezen over voeding?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️