Vega Vrijdag: vegan miso aubergines

Als je weleens in Japanse of Aziatische restaurants hebt gegeten, ken je ze ongetwijfeld: miso aubergines. Wist je dat je die ook heel makkelijk thuis kunt maken? Het is even zoeken naar de ingrediënten, maar dan heb je ook wat. We delen graag dit recept van Culy met je.

Ingrediënten voor 2 – 4 personen

  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel witte of gele miso (uit de Aziatische supermarkt of van de Marqt)
  • 1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn, te vinden bij de Japanse afdeling in de supermarkt)
  • 1 eetlepel sake/seishu (Japanse alcoholische drank, verkrijgbaar in bijvoorbeeld drankwinkels)
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels sesamolie
  • Een snuf zout

Bereidingswijze van de miso aubergines

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Daarna snijd je de gehalveerde aubergines diagonaal in, zodat een ruitenpatroon ontstaat. Wees voorzichtig: snijd niet te diep door. Strooi wat zout over de aubergines en laat 10 minuten liggen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk het met een eetlepel van de sesamolie, op de plek waar de aubergines zo komen te liggen.

Leg de aubergines met de snijkant op het bakpapier, op de plek van de sesamolie. Bak ze 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat het vruchtvlees mooi zacht is geworden en de aubergines beginnen te krimpen. Haal ze uit de oven en draai ze om. Zet de oven op de grillstand.

Maak ondertussen de miso dressing. Verwarm daarvoor de mirin en sake in een klein pannetje. Breng aan de kook, laat 20 seconden pruttelen en zet het vuur laag. Roer de miso en de suiker erdoor met een garde, tot de suiker is opgelost. Haal het pannetje van het vuur en voeg de overige eetlepel sesamolie toe.

Bestrijk de aubergines aan de snijkant met alle miso dressing. Plaats ze hoog in de oven, vlak onder de grill. Laat ze daar ongeveer 2 minuten grillen, tot de miso aubergines er lekker en glanzend uitzien.

Haal ze uit de oven en bestrooi met sesamzaadjes en bosui. Lekker met wat sushirijst en paksoi!

Meer vegetarische recepten

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven van onze updates over MIND, BODY en BETTER WORLD? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: vegan miso aubergines
Sluiten