Vega Vrijdag: Ayurvedische salade van venkel, komkommer en sugarsnaps

Wat eten we vandaag? Een frisse zomerse salade, maar niet zomaar één. Dit recept is samengesteld door Ayurvedisch therapeut Bianca Fabrie en komt regelrecht uit haar kookboek Holy happy belly. Bij de oudste Indiase geneeswijze draait alles om balans, dus ook die van je spijsvertering. Deze yummy salade met komkommer, venkel, sugarsnaps en frisse dressing van granaatappel en limoen wil je daarom nú proeven!

De granaatappel in de dressing werkt verkoelend (heel fijn tijdens de hitte deze zomer) en is goed voor het bloed, de lever én de galblaas. Ook helpt het als je last hebt van spijsverteringsproblemen. Want bij Ayurveda geldt: een gezonde spijsvertering zorgt voor een gezond lichaam én een gezonde geest.

Salade van venkel, komkommer, sugarsnaps & granaatappel-limoendressing

Houd je van de anijsachtige smaak van venkel? Dan wordt dit jouw go to salade deze zomer. De combinatie met de frisse komkommer, zoete granaatappel en knapperige sugarsnaps is eentje waar we geen genoeg van kunnen krijgen!

Oh, en een fijne meevaller: deze salade is glutenvrij, vegan en lactosevrij. Dit heb je nodig:

salade venkel komkommer

Ingrediënten voor 4 personen

  •  1 venkelknol
  •  1 komkommer
  • 200 g sugarsnaps, schoongemaakt
  • 1 rijpe granaatappel
  • 2 el amandelen
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • sap van 1 limoen
  • 2 el fijngehakte dille, plus extra takjes voor garnering

Dressing van granaatappel-limoendressing

Meng voor de dressing de olijfolie met het limoensap, het granaatappelsap en de fijngehakte dille. Klop alles met een kleine garde goed door.

Zo maak je de salade van venkel, komkommer, sugarsnaps

Verwijder de topjes en het kontje van de venkel. Snij de knol doormidden en verwijder de harde kern. Snij de twee helften in flinterdunne breedteplakjes met een goede dunschiller of een mandoline.

Schaaf of snij de komkommer in flinterdunne plakjes.

Kook de sugarsnaps één minuut in kokend water, giet ze af en spoel ze onder koud water af.

Snij de granaatappel overlangs doormidden, hou een helft met het snijvlak naar beneden in een diepe kom en tik met een houten lepel rondom op de schil van de granaatappel, de pitjes zullen en uiteindelijk vanzelf uitvallen. Doe de pitjes in een zeef en vang het sap op.

Lees ook: Je bent wat je verteert volgens de Ayurvedische leer. Hoe zit dat?

Je hebt 2 tot 3 eetlepels sap nodig. Als er niet genoeg sap uitkomt, kun je wat pitjes met een lepel door de zeef drukken om extra sap te maken. Verwijder de witte velletjes van de pitjes en zet ze apart.

Rooster de amandelen in een hete koekenpan in 3 minuten op middelhoog vuur of tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen op een bord. Hak ze grof.

Meng de venkel en komkommer in een grote schaal, verdeel de sugarsnaps erover en giet de dressing erover. Maak af met de amandelen en granaatappelpitjes.

Enjoy!

Als Ayurvedisch therapeut komt Bianca Fabrie vaak mensen tegen die niet lekker in hun vel zitten. Moe zijn, huidproblemen of andere ongemakken zijn vaak te achterhalen door voeding en je levensstijl. Benieuwd naar haar andere vegetarische en Ayurvedische recepten? Bestel hier het kookboek Holy Happy Belly

? It’s official. Today Holy Happy Belly went to the printers. The launch of our cookbook will be at the end of May! ? Tekst & Recepten @biancafabrie Fotografie: @simonevanrees Vormgeving: @alexandradevries voor @studio100procent Uitgeverij: @dewereldvansnor Styling: @nanoukvanramshorst Foodstyling: @martinesteenstra X X X #officialcountdown #holyhappybelly #cookbook #launch #excited #ayurveda #recipes #cover #bookcover #sneakpeek #spring #summer #springsummer #lifestyle #releasedate #cannotwait #countingdownthedays⏳ #uitgeverijsnor

84 Likes, 36 Comments – Holy Happy Belly (@holyhappybelly) on Instagram: “? It’s official. Today Holy Happy Belly went to the printers. The launch of our cookbook will be at…”

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: Ayurvedische salade van venkel, komkommer en sugarsnaps
Sluiten