Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 26 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze karaktereigenschap verklapt hoogstwaarschijnlijk dat je een hoog IQ hebt

Al decennia lang voeren psychologische wetenschappers onderzoek naar verbanden tussen intelligentie en andere karakteristieken. Zo werd eerder aan het licht gebracht dat een hoog IQ samenhangt met goed kunnen samenwerken en met de openheid naar nieuwe ervaringen. Uiteraard is er nog veel meer waarmee een hoog IQ een positief verband vertoont, net als de volgende karaktereigenschap.

Hoewel een hoog IQ niet per se de sleutel naar een gelukkig en succesvol leven is, vinden we het stiekem toch wel interessant om na te gaan wat de psychologie zegt over mensen met een groot intellectueel vermogen.

Een hoog IQ wordt bepaald door…

In psychologisch onderzoek van het University College London werden 2658 deelnemers gevraagd om zowel een persoonlijkheidstest als een intelligentietest uit te voeren. Hierdoor konden de onderzoekers nauwkeurig de relatie bepalen tussen alle facetten van persoonlijkheid en een (hoog) IQ.

De sterkste indicator voor een hoog IQ bleek de volgende te zijn: het hebben van een honger naar nieuwe en ongebruikelijke ideeën. Dit komt omdat mensen met een hoog IQ intellectueel nieuwsgierig zijn en houden van ongebruikelijke activiteiten zoals filosofische debatten en breinbrekers.

Dit vind je misschien ook interessant: Ben je intelligent? Grote kans dat je dat van je moeder hebt geërfd

Gekristalliseerde versus vloeibare intelligentie

Belangrijk is hier om te vermelden dat intelligentie in deze studie gemeten werd in een vloeibare vorm. Niet vertrouwd met deze terminologie? We leggen het even voor je uit.

Met vloeibare intelligentie wordt de algemene verwerkingssnelheid van ons brein bedoeld. Het gaat over een algemene, cognitieve kracht waarmee je brein informatie registreert en kan verwerken (zoals redeneren, verbanden zien en problemen oplossen). Dat staat in contrast met gekristalliseerde intelligentie, die zich uit in algemene kennis die mensen doorheen de jaren hebben opgeslagen.

Must read: Waarom je op 9 manieren intelligent kunt zijn

Conclusie

Een hoog IQ (op vlak van vloeibare intelligentie) hangt dus nauw samen met een honger naar nieuwe ideeën. Nieuwe ideeën zijn immers intellectueel stimulerend en daar vinden mensen met een hoog IQ blijkbaar plezier in.

Mensen met een lager IQ (op vlak van vloeibare intelligentie) bleken nieuwe ideeën en activiteiten liever te vermijden. Dit verklaren de onderzoekers door het feit dat mensen met een lager IQ minder bekwaam zijn om met nieuwe ideeën om te gaan, waardoor ze het minder leuk vinden.

Ben jij niet zo’n fan van nieuwe ideeën? Geen zorgen, dat betekent heus niet noodzakelijk dat je een laag IQ hebt. En dan is er ook nog ‘ns zoiets als een EQ (Emotioneel Intelligentiequotiënt), dat minstens zo belangrijk is om succesvol en gelukkig te zijn.

Meer psychologische onderzoeken

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister de nieuwe aflevering aan het begin van elke volgende maand en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️