Alrik de Jong
Alrik de Jong Mind 22 feb 2019

Dit zijn de 12 psychologische eigenschappen van een Olympisch kampioen

De Olympische Spelen zijn veel meer dan een glorieus sportevenement. Het is ook een bewijs dat de mens tot extreme prestaties in staat is, boven zichzelf kan uitstijgen en andere mensen kan inspireren.

Een mooi voorbeeld is Olympisch kampioen Jorien ter Mors, die tijdens het kwalificatietoernooi bijna te ziek was om te schaatsen en vlak voor de Olympische Spelen nog kampte met een rugblessure. Ze nam veel risico’s met verschillende trainingen, waardoor haar revalidatie op de valreep voorspoedig verliep.

Dat gaf haar zelfvertrouwen een boost. “Ik kwam hier in Pyeongchang aan met een enorm goed gevoel. Ik heb het maximale eruit gehaald wat betreft mijn lichaam”, zei ze in een interview. Het leverde een gouden medaille in het schaatsen (1.000 meter) en een bronzen medaille in het shorttrack (relay) op.

Maar hoe word je nou een Olympisch kampioen? Of waar moet je over beschikken om ├╝berhaupt een Olympi├źr te worden. Gelukkig werd die vraag eerder gesteld door Daniel Gould, Kristen Dieffenbach en Aaron Moffett van de Universiteit van South Carolina. Daarbij waren ze vooral ge├»nteresseerd in de psychologische eigenschappen van een Olympisch kampioen.

Ze rekruteerden tien Amerikaanse Olympische kampioenen. Zes mannen en vier vrouwen, in de periode tussen 1976 en 1998 samen goed voor 32 Olympische medailles, waaronder 28 gouden medailles. Actief in een breed scala aan sporten, waaronder ski├źn, worstelen, zwemmen, ijshockey, schaatsen en atletiek. Gemiddeld deden ze per persoon mee aan 2,4 Olympische Spelen.

12 psychologische eigenschappen van een Olympisch kampioen

De Olympische kampioenen zijn door de onderzoekers uitgebreid geïnterviewd. Hetzelfde geldt voor hun ouders en partners. Daarnaast ondergingen de atleten verschillende psychologische tests.

Het resultaat van het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Applied Sport Psychology en valt samen te vatten in deze 12 psychologische eigenschappen van een Olympisch kampioen.

1. Het vermogen om angst te controleren

Dit omvat in de studie de somatische gevolgen van angst (symptomen die je voelt, zoals vlinders in je buik), zorgen, concentratiestoornis en algemene angst. Olympi├źrs hebben volgens het onderzoek het vermogen deze gevoelens te controleren.

2. Vertrouwen

Dit betreft de hoge mate waarin een Olympische atleet zelfverzekerd en positief gemotiveerd is, dat hij of zij consequent alles geeft tijdens trainingen en wedstrijden en het vermogen hard te werken om skills te verbeteren.

3. Mentale weerbaarheid

Olympi├źrs hebben veerkracht, doorzettingsvermogen en kunnen tegenslagen sneller verwerken, ook in het echte leven.

4. Sportintelligentie

Topatleten hebben het vermogen om te analyseren, te innoveren op het gebied van techniek, een studie te maken van een sport, snel beslissingen te nemen en snel te leren.

5. Focus

Topsporters kunnen goed een automatisme cre├źren, zich focussen op hetgeen waar ze controle over hebben en zich afsluiten van afleiding.

Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

6. Concurrentievermogen

Onderverdeeld in drie thema’s: het bezitten van een killersinstinct, intens zijn (met een agressieve houding ergens voor gaan), competitief zijn en nooit opgeven.

7. Sterke werkethiek

De onderzochte Olympi├źrs waren zonder uitzondering extreem gemotiveerd en bleken keiharde werkers, ook naast de sport.

8. Het vermogen om doelen te stellen

Een bovengemiddeld vermogen om doelen te stellen en daar volgens een planning naartoe werken. Het vermogen om zich mentaal optimaal voor te bereiden op een wedstrijd en een duidelijke strategie te cre├źren om het maximale eruit te halen.

9. Coachbaar

Olympi├źrs staan open voor instructies en leren daarvan. Ook zijn ze bovengemiddeld in staat om te kunnen gaan met kritiek en dat niet persoonlijk op te vatten of erdoor overstuur te raken.

10. Hoopvol

Zoals het in dit onderzoek werd gedefinieerd: hoop wordt bij de sporters gecre├źerd door een kenmerkende manier van doelen stellen, het zoeken van doelen en het bereiken ervan.

11. Optimistisch

Olympi├źrs hebben over het algemeen het gevoel dat er positieve resultaten worden behaald. Daardoor kunnen ze uitdagingen waar doorzettingsvermogen en vertrouwen voor nodig is, beter aan.

12. Functioneel perfectionisme

Perfectionisme is onder te verdelen in onaangepast perfectionisme en functioneel perfectionisme. Onaangepast perfectionisme wordt gelinkt aan het ervaren van meer angst tijdens wedstrijden. Functioneel perfectionisme gaat daarentegen samen met meer zelfvertrouwen. Olympische kampioenen beschikken over functioneel perfectionisme.

Got the sporty vibe?

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek ­čî┐

Reageer op artikel:
Dit zijn de 12 psychologische eigenschappen van een Olympisch kampioen
Sluiten