Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Psyche 22 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Sta jij open voor nieuwe ervaringen? Dan heb je waarschijnlijk een hoog IQ

Friet met chocola, spontaan van baan veranderen, een vakantie naar Oezbekistan… Klinkt als wat voor jou? Goed nieuws: mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen, zijn over het algemeen intellectueel nieuwsgieriger, gaan vaker op zoek naar afwisseling en zijn fantasierijker dan mensen die dat niet doen.

Intelligentie en creativiteit

Openstaan voor nieuwe ervaringen is bovendien sterk gerelateerd aan het hebben van een hoog IQ, blijkt. De resultaten zijn afkomstig uit een psychologisch onderzoek dat is gehouden onder 146 studenten. Zij moesten vragen invullen over hun intelligentie en persoonlijkheid. Wat bleek? Het openstaan voor nieuwe ervaringen had steeds de sterkste link met intelligentie van alle ‘Big Five’-persoonlijkheidseigenschappen.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat mensen die openstaan voor nieuwe ervaringen creatiever zijn dan anderen. Dat je graag op pad gaat om meer van de wereld te verkennen en je innerlijke geest wilt ontwikkelen, duidt dus aan dat je als persoon creatiever bent en grotere intellectuele capaciteiten bezit.

Lees ook: Welk persoonlijkheidstype ben jij? (prop jezelf lekker in een hokje)

 

The Big Five persoonlijkheidstest

Volgens Dr. Scott Barry Kaufman, auteur van het onderzoek, staat ‘openheid voor nieuwe ervaringen’ voor een mix van verschillende aspecten. De eigenschap heeft bijvoorbeeld betrekking op intellectuele nieuwsgierigheid, interesses, waargenomen intelligentie, verbeeldingskracht, creativiteit, artistieke en esthetische interesses, fantasierijkheid, emotionele intelligentie en vrijgevochtenheid.

Onder psychologen is de Big Five het belangrijkste persoonlijkheidsmodel en voor velen de basis van onderzoeken. Het wordt ook veel gebruikt bij het selecteren van nieuwe werknemers en het maken van een studiekeuze. Dit zijn de vijf eigenschappen die in de test naar voren komen:

  • Extraversie
  • Inschikkelijkheid
  • Zorgvuldigheid
  • Emotionele stabiliteit
  • Openheid voor ervaringen

Dus eh, binnenkort toch maar een keer naar een countryconcert in plaats van pop?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Sta jij open voor nieuwe ervaringen? Dan heb je waarschijnlijk een hoog IQ
Sluiten