Lara Herpers
Lara Herpers Werk 26 jul 2019
Leestijd: 6 minuten

Hoe je geluk op het werk vindt (volgens een organisatie-psycholoog)

Geluk. We kunnen er anno 2017 geen genoeg van krijgen. Boeken worden er vol over geschreven. Cursussen kun je volgen. Apps kun je downloaden. Reizen kun je boeken. Ook geluk binnen het werk lijkt steeds belangrijker te worden. ‘Ben je blij met je werk? Vind je het leuk?’ zijn de vragen die steeds vaker gesteld worden aan elkaar. In plaats van vragen als; heb je al promotie gemaakt? Heb je je lease auto al?

Meer behoefte naar geluk op werk

Daarnaast lijkt het ook alsof bedrijven steeds beter voor hun medewerkers willen zorgen. Op het gebied van zogenaamde ‘perks’ dan. Van voetbaltoernooien, gratis eten, massages, voetbaltafels op kantoor tot abonnementen op sportscholen en onbeperkte cappuccino’s.

Lees ook: Wat er gebeurde toen ik 7 dagen per week ging werken (10 maanden lang)

Check deze lijst op Glassdoor maar eens.

Sounds great. Maar helaas, so simpel lijkt het toch niet te werken. Onderzoek laat zien dat de voordelen van al deze perks zeer overschat zijn. Hoe meer fitness-abonnementen, hoe meer geluk, dus hoe beter de prestaties? Nope dus.

Ondertussen weten we ook dat een bepaald salaris niet maakt hoe gelukkig we zijn op ons werk. Salaris is een zogenaamde ‘hygiëne factor.’ Het moet op orde zijn, en als dat niet zo is kun je er wel ongelukkiger of ongemotiveerd door raken. Maar nooit nog meer gemotiveerd of gelukkiger.

Hoe word je gelukkig(er) op je werk?

Het bijkt allemaal net wat ingewikkelder te zitten. Geluk op het werk gaat over zogenaamde engagement, oftewel betrokkenheid.

Goed- fijn allemaal. Maar wat betekent dat nou voor mij, vraag je je vast af. Er lijken in de verschillende onderzoek telkens 4 factoren terug te komen.

En wat blijkt? Daar kun je zelf – onafhankelijk van je baas – best wel invloed op uitoefenen.

1. Relaties, relatie, relaties…

Een van ‘s werelds langste studies uitgevoerd door Harvard University leert ons een simpele doch erg belangrijke levensles: wat brengt geluk in je leven? Hechte relaties, en zeker niet geld of roem . Robert Waldinger, directeur van de studie, zegt hierover “ Goede relaties beschermen ons lichaam niet alleen; Ze beschermen onze hersenen. “ Check de TED-talk maar eens.

En hierbij hebben zij het uiteraard over de kwaliteit van deze relaties en niet de kwantiteit. Dus geen 200 facebook vrienden wiens foto je elke dag liked. Maar échte relaties waarin je elkaar vertrouwt, je je veilig voelt, je hart bij durft te luchten en met wie je af toe eens flink ruzie kan maken.

Dat wekelijkse praatje met je collega’s bij het koffie-apparaat met: “hoe was je weekend?” volstaat dus niet. Heb eens echt aandacht voor elkaar – vraag eens door naar het weekend- of, plan eens een zogenaamde heisessie in – away from the office. In de kroeg.

Of, nog simpeler. Trap gewoon een keer lol samen. Werkt direct op je geluksgevoel. Geloof me.

2. Vakmanschap

Goed zijn in wat je doet. Het klinkt zo simpel – maar oh zo belangrijk. Betekent dit perfect zijn in wat je doet?

Nee.

Maar wel in zo’n mate goed zijn, dat je dingen daadwerkelijk af kan maken en kan bereiken binnen je werk. Hoe klein ook.

Dat streepje zetten door 1 taak van je to-do. Voelt heerlijk. Nog beter: maak een realistische to do lijst. Eentje die je dus ook afkrijgt. Vaak maken we to do lijsten waarvan we van te voren allang weten dat die toch niet haalbaar is. ‘Ingebouwd falen’ noem ik dat. Omdat je je lijst niet hebt afgewerkt, faal je.

Dit vind je vast ook leuk: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Terwijl je eigenlijk al heel veel bereikt hebt die week. Misschien wel 11 taken van je to do. Maar die #12 en #13 niet – en that sucks. Zet dus maar 9 taken op je to do. En dan doe je er 10. Feest!

Ook fijn: iets volbrengen waar je erkenning van je collega’s van krijgt. En nee dan niet gelijk met een geld bonus. Gewoon, met een simpele: ‘goed gedaan.’ Of een klein schouderklopje. Probeer het maar eens. En geef dat schouderklopje dan gelijk zelf ook aan 1 van je collegas, werk je gelijk aan die relatie.

3. Autonomie

Hier kunnen we boeken over vol schrijven. Zijn er zelfs al over geschreven. Een autonoom persoon: ‘probeert zaken na te streven die voor hem of haar belangrijk of waardevol zijn en bewandelt op die manier een eigen levenspad.’

Geluksexpert Leo Bormans, auteur van het succesvolle boek ‘The World Book of Happiness’- heeft het over dromen kunnen omzetten in doelen. Daar klinkt voor mij iets actiefs in: zelf bepalen, zelf gaan en je niet alleen maar laten leiden door je omgeving. (Dit artikel heeft mij daarin onwijs geholpen.)

Dit vind je vast ook leuk: Zoveel uur kan je het beste per week werken

Bottom line: bouw een gewoonte in om uiteindelijk je droom te bereiken. Lees elke dag 30 minuten. In plaats van het doel te stellen: ik wil dit jaar 25 boeken lezen. Dus we hebben dromen, die vormen we om naar doelen, waardoor ze daarna gewoontes worden.

Terug naar autonomie. Volgens mij is de vraag die je jezelf moet stellen dan ook: ‘lukt het mij in mijn werk om zelf habits in te bouwen die bijdragen aan mijn doelen, die bijdragen aan mijn dromen?’ Zo. Hebben we de cirkel rond.

4. Purpose

Deze vind ik zelf altijd wel ingewikkeld. Wat is jouw purpose? Best een zware vraag voor de woensdagmiddag. Weet ik dat? Misschien steeds een beetje beter. Maar in ieder geval niet toen ik kakelvers aan mijn eerste volwassen-mensen-baan begon op mijn eenentwintigste.

Lees ook: Een oefening om tot je roeping te kunnen komen (spoiler: maak eerst een innerconnectie)

Purpose, gaat mijns inziens niet per se over dat je exact moet formuleren wat jouw hogere doel is in het leven. Waar het voor mij over gaat is het volgen van je interne kompas, van dat onderbuik gevoel.

Of het bedrijf waar je werkt volgens jou de goede dingen doet. Of het iets nastreeft waarin jij je ook kunt vinden. En zelfs aan kan verbinden. Wat goed voelt voor jou.

Vragen die hierbij kunnen helpen zijn:

  • Vertrouw ik mijn collega’s en mijn directeur(en)?
  • Ben ik trots op mijn organisatie?
  • Zou ik snel wat delen – in de kroeg of op social media – van wat dit bedrijf maakt/doet/zegt?

Stel deze vragen maar eens en jouw onderbuik vertelt dan wel wat het antwoord is. Is dat antwoord nee, ga dan op zoek naar hoe dit komt. Misschien is het wel onwetendheid, een gebrek aan informatie. Waar staat dit bedrijf eigenlijk voor? Waarom maken we bepaalde keuzes? En ga op zoek naar die antwoorden.

The Bottom Line?

Ga niet voor outer looks (het mooie kantoorgebouw, het gratis sportabonnement of die dikke lease-auto), maar ga voor het innerlijk. Namelijk of je je eigen dromen en ideeën kunt najagen. Niet altijd – maar in ieder geval zo af en toe. Of je je fijn voelt als je binnenloopt op kantoor. Of je weleens heel hard lacht. Of je jezelf wel eens een compliment geeft of krijgt. Of je fluitend onderweg bent naar huis.

Yup. Het lijkt wel verkering hebben – werken.

Dan ga ik nu die lekkere cappuccino drinken uit onze nieuwe koffiemachine. Bij de voetbaltafel. Maar dan wel met die collega die ik niet zo goed ken. Eens vragen waar hij nou blij van wordt op zijn werk.

Jezelf motiveren om aan de slag te gaan

Geen zin om te werken? Zo krijg je jezelf toch aan de slag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️