Kiara Louis
Kiara Louis Mind 12 apr 2018

Kun je goed samenwerken? Dan heb je waarschijnlijk een hoog IQ

Samenwerken is niet altijd even makkelijk. Zeker in groepen waarin de meningen sterk verschillen, is het een uitdaging om tot een consensus te komen. Toch zijn sommige mensen heel goed in samenwerking, blijkt uit onderzoek. En deze mensen hebben waarschijnlijk iets gemeen: ze hebben vaak een hoog IQ. Voor samenwerken zijn eigenschappen als goed kunnen luisteren en rekening houden met elkaar erg belangrijk. Maar ook intelligentie speelt dus blijkbaar een grote rol. Volgens een nieuwe studie zou intelligentie zelfs de hoofdreden zijn van een goede samenwerking.

Vriendelijkheid versus intelligentie

De auteur van de studie vertelt: ‘Mensen denken vaak dat je automatisch beter kunt samenwerken wanneer je vriendelijk, aardig en vrijgevig bent. Maar in ons onderzoek bleek dat intelligentie de voornaamste reden is voor een sociale, samenwerkende maatschappij. Een goed hart en goed gedrag hebben ook effect, maar dit effect is relatief klein.’

Een bijkomstig voordeel van een hoog IQ is dat je sneller informatie kunt verwerken, ervaringen beter verwerkt en hier ook van kunt leren. Dit scenario kan worden toegepast in je carrière. Het is daarom waarschijnlijk dat intelligente mensen uiteindelijk promotie zullen krijgen binnen een bedrijf, maar dus niet om de reden die je zou verwachten.

Dit vind je vast ook interessant: Waarom intelligentie sexy is, maar mannen er stiekem niet op zitten te wachten.

 

Samenwerken moet overal

En samenwerken gebeurt eigenlijk overal. Niet alleen op je werk, maar ook in vriendschappen en relaties ben je op een bepaalde manier bezig met samenwerking. Eigenlijk gaat samenwerken vooral over omgaan met mensen op een constructieve manier. Bij een compromis krijg je nooit compleet je eigen gelijk, maar toch versterkt samenwerking uiteindelijk wel de onderliggende mechaniek van relaties, door gelijkwaardige interactie, open communicatie en wederzijds begrip. Ook als je geen enorm hoog IQ hebt, kun je dit soort eigenschappen gelukkig trainen bij jezelf: eerder schreven we bijvoorbeeld al over de simpelse tip voor betere communicatieskills.

Uit de studie bleek ook dat mensen met een lager IQ minder goed kunnen omgaan met de gevolgen van hun eigen acties. Daarnaast kunnen zij minder makkelijk een strategie of werkwijze aanhouden, iets wat intelligentere mensen wel kunnen. Intelligente mensen zijn dus essentieel voor het functioneren van onze maatschappij – maar mensen met een lager IQ hebben uiteraard gewoon andere kwaliteiten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kun je goed samenwerken? Dan heb je waarschijnlijk een hoog IQ
Sluiten