Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 6 okt 2019
Leestijd: 4 minuten

Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de gezondheidsvoordelen van citroenwater

Soms zit een goede lichaamsverzorging ‘m in simpele dingen. De combinatie van water en citroen lijkt misschien makkelijk, maar in feite zorgt dit drankje voor een maximale boost voor je gezondheid. Benieuwd hoe citroenwater je gezondheid (en zelfs je looks) verbetert? Dit is wat de wetenschap erover te zeggen heeft.

Eerder schreven we waarom een dagelijkse routine zo belangrijk voor je is volgens Ayurveda, de oudste Indiaanse geneeswijze. Het helpt namelijk om lichaam, geest en bewustzijn in balans te brengen en het helpt bij de vertering van voedsel en emoties. Wil je je dagelijkse routine wat scherp stellen? Dan is het dagelijks drinken van citroenwater een mooi begin.

De gezondheidsvoordelen van citroenwater

Dit is waarom je citroenwater aan je dagelijkse routine wilt toevoegen:

1. Citroenwater hydrateert

Dat (citroen)water drinken goed is om je lichaam te hydrateren, wist je natuurlijk al. Toch kunnen we er niet genoeg op hameren hoe groot het belang van lichaamshydratatie wel niet is.

Hydratatie is namelijk noodzakelijk voor een goede spijsvertering, voor het afvoeren van gifstoffen, voor een goede vochtbalans en voor een energiek gevoel.

2. Het is een geweldig alternatief voor frisdrank

Ben jij een frisdranklover? Dan is citroenwater misschien wel dé ideale vervanger voor jouw guilty pleasure. Die mierzoete frisdranken bevatten heel wat toegevoegde suikers en verhogen de kans op diabetes, hart- en vaatziekten en osteoporose.

Niet ideaal dus. Wil je graag een smaakvol drankje dat al deze gezondheidsnadelen niet heeft? Dan is citroenwater je redding.

Dit vind je misschien ook interessant: Dit onderzoek legt precies uit hoe suiker je hersenen uitput

3. Het is een goede bron van vitamine C

Citrusvruchten als citroen bevatten veel vitamine C. En da’s goed nieuws, want vitamine C heeft enorm veel gezondheidsvoordelen. Ten eerste fungeert vitamine C als een natuurlijke bescherming tegen schadelijke stoffen, lezen we op MindBodyGreen.

Daarnaast hebben studies aangetoond dat vitamine C helpt bij het verminderen van allergische reacties. Tot slot helpt het ook bij de aanmaak van verbindingsweefsel in ons lichaam. Je leest het dus: allemaal kenmerken die je je lichaam van harte gunt.

4. Citroenwater is goed voor je huid

Wist je dat water drinken extreem goed is voor je huid? In een eerder artikel schreven we het nog: ‘Je kunt op je huid smeren wat je wilt, maar hydrateren begint van binnenuit’.

Must read: DIY: een stoombadje van kamille voor een egale huid (speciaal voor een vette huid)

Natuurlijk is water drinken al heel erg goed voor je huid, maar het toevoegen van citroen brengt nog extra voordelen mee. De vitamine C die de citroen bevat, is gekend om z’n ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen, wat goed is voor een algemene gezonde huid. Daarbij komt nog eens dat vitamine C een grote rol speelt bij de aanmaak van collageen, wat zorgt voor extra soepelheid van het huidweefsel, zoals we lezen op MindBodyGreen.

5. Citroenwater geeft je immuunsysteem een boost

Heb jij vaak last van verkoudheid en griepjes? Probeer dan eens om wat vaker citroenwater te drinken. De vitamine C in citroen helpt bij het voorkomen van infecties en bestrijdt schadelijke bacteriën. Op die manier is het de ultieme boost voor je weerstand!

Lees ook: Gember als natuurlijk medicijn? Dit zijn de 7 bewezen gezondheidsvoordelen

Je kan citroenwater zowel preventief als tijdens een verkoudheid drinken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat vitamine C de gemiddelde lengte van een verkoudheid verkort.

6. Het helpt je spijsvertering

Van citroenwater wordt vaak beweerd dat het goed is voor je spijsvertering. Hierbij maakt de wetenschap wel een kanttekening. Het is namelijk niet perse de uitgeperste citroen die je spijsvertering helpt maar de vezels die in citroen zitten.

Lees ook: Slechte spijsvertering? Grote kans dat het door dit (gezonde) eten komt

Om van de voordelen van de citroenvezels te genieten, zal je dus het pulp van citroenen moeten opeten en niet enkel het citroensap. Je kan het pulp dan alsnog mengen met water (want ook water op zich is erg voordelig voor de spijsvertering), zodat je een drankje bekomt dat het verteren van eten vergemakkelijkt.

7. Citroenwater helpt bij nierstenen

Wie weleens nierstenen gehad heeft, weet dat die érg pijnlijk zijn. Gelukkig is er zoiets als citroenwater, wat dankzij het citroenzuur en de potassium helpt bij de preventie van nierstenen. Potassium heeft namelijk calcium-regulerende eigenschappen waardoor afwijkende calciumniveaus minder snel nierstenen zullen veroorzaken.

Vanaf nu dan maar elke ochtend een citroentje in je water uitknijpen? Dat dachten wij ook.

Meer gezondheidstips

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️