Susette Brabander
Susette Brabander Welzijn 20 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

DIY: een stoombadje van kamille voor een egale huid (speciaal voor een vette huid)

Omdat er niets fijner is dan natuurlijke huidproducten gebruiken en het nóg leuker is om die zelf te maken, delen we regelmatig handige DIY beautyproducten tips. Food- en beauty-expert Susette Brabander, alias Crêpe Susette, schreef het boek Culinaire Cosmetica dat bomvol all natural beautyrecepten staat. Speciaal voor Bedrock geeft ze tekst en uitleg over haar favoriete recepten.

Dit keer: een stoombadje van kamille voor een egale huid.

Kamille tegen mee-eters

Of ik het nu wil of niet: soms heb ik last van een spoor aan zwarte microconfetti op mijn neus. Inderdaad, ik heb het over mee-eters. Hoe ik die de deur wijs? Een stoombadje kan een mooie schoonmaakhulp zijn bij deze verstopte poriën. Door de warmte verweek je namelijk de opperhuid, waardoor talg en hoorn makkelijker los kunnen komen.

Lees ook: DIY: deze aloë vera beautyrecepten gebruik je voor je huid én haar

Stomen is echter niet voor alle huidtypen geschikt, als je last hebt van couperose of rosacea geeft de warmte namelijk nog meer rood. Vooral voor wie een vette huid heeft, is een stoombadje met echte kamille (matricaria chamomilla) heerlijk. Het werkt kalmerend, zuiverend én ontstekingsremmend.

Kamille: de plantendokter

Echte kamille laat haar madeliefachtige bloemhoofden zien van mei tot september. Uitsluitend als het droog en warm is, oogst je de volledig geopende bloemhoofden. Zonder of met een klein stukje steel. Kamille droog je bij voorkeur in een dehydrator (droogapparaat).

Dit vind je vast ook leuk: DIY beautyproducten: zo maak je zelf brandnetel-haarspoeling

De droogtijd is een paar uur en de temperatuur mag niet hoger dan 40 graden worden. De gedroogde kruiden bewaar je vervolgens in luchtdichte potten, zodat er geen vocht uit de lucht geabsorbeerd wordt en schimmel ontstaat. Een leuk weetje is dat echte kamille ook wel ‘plantendokter’ genoemd wordt. Dit omdat de aanwezigheid van echte kamille een opleving kan geven aan planten die het niet meer goed doen. Wellicht bij je volgende slechte bui een uurtje een enorme bos kamille in de buurt hebben? Een kopje kamillethee erbij voor extra emotionele relaxatie.

Hoe maak je een kamille-stoombadje?

Echte kamille is gemakkelijk te onderscheiden van soortgelijken door haar welriekendheid van honing en appeltjes. Daarnaast heeft het gele bloemhoofdje een kleine holle bloembodem (doormidden snijden dan zie je het).

Recept kamille-stoombadje

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 60 gram verse bloemhoofdjes of 20 gram gedroogde bloemhoofdjes van echte kamille (matricaria chamomilla)
  • 1 liter water
  • Waterkoker
  • Bak
  • Grote handdoek
  • Tissues om eventuele mee-eters mee te verwijderen

Ook leuk: Zo maak je zelf makkelijk goedkoper, simpele én natuurlijke huidproducten

Zo ga je te werk:

  • Maak je gezicht schoon.
  • Doe de bloemhoofdjes in een bak en giet er heet water (± 80 graden) overheen.
  • Lekker stomen met een grote handdoek over je hoofd en de bak (± 10 minuten).
  • Als je mee-eters wilt verwijderen, is dit het juiste moment. Druk zachtjes met je vinger en niet met je nagel!
  • Spoel je gezicht hierna goed schoon met lauwwarm water. Dep de huid voorzichtig droog met een zachte handdoek en smeer je gezicht in met een hydraterende crème.

Zo voorkom je mee-eters

Wil je de groei van nieuwe mee-eters voorkomen? Exfolieër dan regelmatig. Bij een vette huid 2 keer per week, bij een droge huid één keer per week en bij een huid met gevoelige kenmerken één keer per 2 weken.

Scrub dan met producten met salicylzuur (voor de vette huid en huid met acne of puistjes) of glycolzuur (voor de droge en normale huid). De ingrediënten werken beiden mild, maar grondig. Ze lossen vet en talg op en verwijderen dode huidcellen.

Bon appetit voor jouw huid!

Leestip: Waarom het tijd is nu écht te kiezen voor natuurlijke producten, experts leggen uit

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️