Samen drinken zou bijdragen aan een gelukkige relatie: maar zo zit het écht

Wat je ook doet, doe het samen

Couples who drink together stay together, is de leus die verkondigd wordt op menig (nieuws)site. Maar waarom eigenlijk? En is het ook echt zo, of willen we – en dan heb ik het over de alcoholliefhebbers onder ons – dat gewoon graag geloven?

Dat koppels die samen drinken een gelukkigere relatie hebben blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, gepubliceerd in het Journals of Gerontology. Kan je relatie wel een boost gebruiken? Dan is het dus een goed idee om eerst wat wijntjes te drinken bij het avondeten, vervolgens de kroeg in te duiken om wat speciaalbier weg te tikken, en uiteindelijk compleet dronken in een shotjesbar te eindigen. Althans, dat is het idee dat ontstaat. En ja, er zit ook wel een kern van waarheid in, maar het is zeker niet de héle waarheid.

Wat de onderzoekers werkelijk vonden is dat koppels met gelijke drinkgewoonten tevredener zijn over hun relatie dan koppels waarbij de een wel drinkt en de ander niet. Het gaat er dus niet zozeer om of je drinkt of niet, maar of je hetzelfde doet als je partner.

Het onderzoek

De onderzoekers namen enquêtes af onder bijna 5000 getrouwde vijftigers, waarvan de meesten al een hele poos samen waren. Er werd aan ze gevraagd hoeveel keer per week ze dronken, en of ze hun echtgenoot (weleens) irritant, kritisch of te veeleisend vonden. De resultaten? Die laten zien dat koppels met dezelfde drinkgewoonten – of ze nou wel of niet dronken – tevredener waren over hun relatie dan koppels met ongelijke drinkgewoonten. Vooral vrouwen waren eerder geneigd hun ontevredenheid uit te drukken wanneer ze zelf dronken, maar hun man niet.

Dezelfde gewoonten

Samen drinken draagt dus inderdaad bij aan een gelukkige relatie. Al is het niet helemaal duidelijk waarom. Op de vraag waarom koppels die samen drinken dan meer tevreden zijn over hun huwelijk antwoordt dr. Kira Birditt, leidend auteur van de studie, het volgende: “We weten niet zeker waarom dit gebeurt. Maar het zou kunnen dat koppels die meer vrijetijdsactiviteiten samen doen over het algemeen een beter huwelijk hebben.”

De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dus: wat je ook doet, doe het samen. Allebei geen alcohol drinken is natuurlijk altijd nog de gezondste optie. Maar als je het dan toch doet, dan is het in ieder geval goed om te weten dat je niet veel hoeft te drinken om te bonden. Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid die de ouderen dronken minder belangrijk was dan of beide partners dezelfde gewoonten hadden. Gewoon één biertje drinken op het terras is dus ook prima. Jij blij, je partner blij, en je lever blij.

Meer lezen?

Dit zijn de effecten van alcohol op je lichaam (waarschijnlijk erger dan je denkt).

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.