Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Psyche 20 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Samen drinken zou bijdragen aan een gelukkige relatie: maar zo zit het écht

Couples who drink together stay together, is de leus die verkondigd wordt op menig (nieuws)site. Maar waarom eigenlijk? En is het ook echt zo, of willen we – en dan heb ik het over de alcoholliefhebbers onder ons – dat gewoon graag geloven? Dat koppels die samen drinken een gelukkigere relatie hebben blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Michigan, gepubliceerd in het Journals of Gerontology. Kan je relatie wel een boost gebruiken? Dan is het dus een goed idee om eerst wat wijntjes te drinken bij het avondeten, vervolgens de kroeg in te duiken om wat speciaalbier weg te tikken, en uiteindelijk compleet dronken in een shotjesbar te eindigen. Althans, dat is het idee dat ontstaat. En ja, er zit ook wel een kern van waarheid in, maar het is zeker niet de héle waarheid.

Lees ook: Waarom hebben we zoveel moeite met leeftijdsverschil in een relatie?

Wat de onderzoekers werkelijk vonden is dat koppels met gelijke drinkgewoonten tevredener zijn over hun relatie dan koppels waarbij de een wel drinkt en de ander niet. Het gaat er dus niet zozeer om of je drinkt of niet, maar of je hetzelfde doet als je partner.

Het onderzoek

De onderzoekers namen enquêtes af onder bijna 5000 getrouwde vijftigers, waarvan de meesten al een hele poos samen waren. Er werd aan ze gevraagd hoeveel keer per week ze dronken, en of ze hun echtgenoot (weleens) irritant, kritisch of te veeleisend vonden. De resultaten? Die laten zien dat koppels met dezelfde drinkgewoonten – of ze nou wel of niet dronken – tevredener waren over hun relatie dan koppels met ongelijke drinkgewoonten. Vooral vrouwen waren eerder geneigd hun ontevredenheid uit te drukken wanneer ze zelf dronken, maar hun man niet.

Must read: Leven zonder alcohol: de nieuwe trend?

Dezelfde gewoonten

Samen drinken draagt dus inderdaad bij aan een gelukkige relatie. Al is het niet helemaal duidelijk waarom. Op de vraag waarom koppels die samen drinken dan meer tevreden zijn over hun huwelijk antwoordt dr. Kira Birditt, leidend auteur van de studie, het volgende: “We weten niet zeker waarom dit gebeurt. Maar het zou kunnen dat koppels die meer vrijetijdsactiviteiten samen doen over het algemeen een beter huwelijk hebben.”

De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dus: wat je ook doet, doe het samen. Allebei geen alcohol drinken is natuurlijk altijd nog de gezondste optie. Maar als je het dan toch doet, dan is het in ieder geval goed om te weten dat je niet veel hoeft te drinken om te bonden. Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid die de ouderen dronken minder belangrijk was dan of beide partners dezelfde gewoonten hadden. Gewoon één biertje drinken op het terras is dus ook prima. Jij blij, je partner blij, en je lever blij.

Meer lezen over (de invloed van) alcohol?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️