Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 4 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Een expert legt uit: helpt een paracetamol (voor het slapen) tegen een kater?

Ooohh boy. Het etentje dat je met vrienden had was net iets té gezellig. Pff, had je dat laatste glas wijn nou maar overgeslagen. Morgenochtend moet je weer fris op je werk verschijnen. Maar hoe? Misschien helpt een paracetamol voor het slapen gaan.. Paracetamol is een veelgehoord antikatermiddel. Of misschien moeten we zeggen: een laatste redmiddel om de kater af te zwakken. Het zorgt voor een betere nachtrust, en als je wakker wordt is de hoofdpijn in ieder geval een stuk minder. Althans, dat zijn de redenen waarom mensen het medicijn gebruiken na een avondje doorzakken. Maar helpt het ook écht? En is het wel verstandig om te doen, of doet het juist meer kwaad dan goed?

Wij vroegen het Anke Lambooij, apotheker bij het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.

Preventief slikken

Lambooij stelt voorop dat er geen echt onderzoek is verricht naar het gebruik van paracetamol als anti-katermiddel. Het bepalen van een meerwaarde is dus lastig. Wél noemt zij een aantal redenen waarom het preventief slikken niet handig is.

“Paracetamol werkt maar vier tot zes uur, en tijdens je slaap voel je de katerverschijnselen sowieso niet. Preventief slikken heeft dus niet veel zin, omdat de paracetamol is uitgewerkt vóórdat je wakker wordt. Verder doet de paracetamol ook niets aan de oorzaak van de kater, die veroorzaakt wordt door een ophoping van afbraakproducten van alcohol.”

Een paracetamol zorgt er dus niet voor dat je op miraculeuze wijze wakker wordt zonder hoofdpijn. En de betere nachtrust? Ook dat argument lijkt niet te kloppen. “Paracetamol werkt in principe niet versuffend of slaapbevorderend”, aldus Lambooij.

Hoe schadelijk is het?

Toch niet zo effectief dus, een pilletje voor het slapen gaan. Maar is het ook schadelijk, of gaat het ‘baat het niet dan schaadt het niet’ principe in dit geval op? “Bij verder gezonde mensen kan het (af en toe) combineren van alcohol en normale doseringen paracetamol (500 tot 1000 milligram) geen kwaad. Bij chronisch misbruik van alcohol is de lever wel gevoeliger voor de effecten van hogere doseringen paracetamol. Het risico is dat de lever eerder beschadigd raakt bij een overdosering.”

Goede alternatieven

Heb je iets te diep in het glaasje gekeken, dan kun je beter kiezen voor een gezonder alternatief. Want die zijn er natuurlijk ook. In onze complete kater gids lees je hoe je op een natuurlijke manier katers kunt voorkomen én behandelen. En ook Lambooij heeft een goede tip voor alle drankorgels die hun kater gedag willen zwaaien. “Bij hoofdpijn door een kater geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus niet te veel alcohol gebruiken en zorgen voor voldoende vochtinname. Tijdens het uitgaan én de volgende ochtend.”

Meer lezen?

Help, een kater! Zo kom je er op een natuurlijke manier vanaf.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Een expert legt uit: helpt een paracetamol (voor het slapen) tegen een kater?
Sluiten