Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Betere wereld 21 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Deze 5 grote planten wil je in huis (mooi voor als je hoge plafonds hebt!)

Houd je wel van planten maar ben je niet zo’n ster in het verzorgen ervan? Kies voor een groot exemplaar! Grote planten hebben veel minder vaak water nodig vanwege hun potgrootte en zijn dus makkelijker te onderhouden. Ter inspiratie delen we 5 grote planten voor in huis.

Sansevieria

Deze sterke kamerplant was vroeger hip, maar werd de laatste jaren vooral als ouderwets bestempeld. Nu is ‘ie terug van weggeweest. De sansevieria (ook wel bekend als de vrouwentongen) geeft je woonkamer of slaapkamer een ontspannen look en heeft een luchtzuiverend effect. De plant is door de NASA gecertificeerd voor het filteren van formaldehyde, trichloorethyleen, xyleen, tolueen, en benzeen uit binnenlucht.

  • licht: zoals de meeste kamerplanten waardeert de sansevieria helder indirect licht, maar hij kan ook zeer lage lichtniveaus verdragen.
  • water: geef de plant vooral niet te veel water. Staat de plant in helder licht? Dan is één keer per week al voldoende. Geef ook water wanneer de bladeren beginnen te rimpelen.

Lees ook: Met deze 4 manieren breng je de natuur in huis (zelfs zonder planten)

Gatenplant (monstera deliciosa)

De naam van de plant zegt het al: de bladeren van de monstera deliciosa zitten vol met gaten. Het is een kruipende klimplant die van nature voorkomt in de regenwouden van Mexico tot in Panama. Hij is sterk en kan heel groot worden. Geschikt voor een woonkamer met aardig wat ruimte dus.

  • licht: de gatenplant houdt niet van direct zonlicht, maar van medium tot helder, indirect licht. In de winter kan wat meer zon geen kwaad.
  • water: geef wekelijks water en laat de potgrond vrijwel uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.

Tip: Voor bij wie planten altijd doodgaan: deze 14 kamerplanten zijn prachtig en easy te onderhouden

De vioolbladplant

De vioolbladplant heeft – hoe kan het ook anders – vioolvormige bladeren, die wel een halve meter lang kunnen worden. Hij komt van nature voor in de tropische regenwouden van West-Afrika, en is een echte eyecatcher voor in huis.

  • licht: deze plant heeft een vrij hoge lichtbehoefte. Hij gedijt goed op helder, indirect licht naar de volle zon. Let wel op dat je ‘m elke paar maanden even omdraait, om onevenwichtige of scheve groei te voorkomen.
  • water: de grond moet altijd een beetje vochtig zijn om uitdroging te voorkomen. Wat je het beste kunt doen, is de grond gelijkmatig licht vochtig houden. Dus niet te veel water geven in één keer, maar in kleine beetjes.

Lees ook: Wist je dat het stekken van kamerplanten goed voor je is? Dit is waarom (en een paar tips)

Strelitzia

De strelitzia komt van nature voor in Zuid-Afrika en geeft je woon- of slaapkamer een exotisch tintje.

  • licht: de strelitzia is een echte zonaanbidder. Plaats de plant daarom op een plek met helder, indirect licht naar de volle zon.
  • water: geef wekelijks water en laat de potgrond vrijwel uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. De aarde moet ongeveer droog zijn voor bijna twee centimeter naar beneden.

Polyscias

Net als andere kamerplanten zet de polyscias koolstofdioxide om in zuurstof, wat zorgt voor een schonere lucht in huis. De oorsprong van deze kamerplant ligt in het verre Oosten, vandaar ook zijn oriëntaalse opbouw.

  • licht: de polyscias kan goed groeien op schaduwplekken, en is dus perfect voor ruimtes waar weinig zonlicht komt. Al wordt ‘ie van een beetje (direct) zonlicht ook wel blij.
  • water: om deze kamerplant in goede conditie te houden is het belangrijk dat je de potgrond vochtig houdt. Geef dus liever vaker kleine beetjes water dan één keer heel veel.

Meer lezen over planten?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Lisanne interviewt in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️