Kiara Louis
Kiara Louis Voeding 9 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

5 x de beste vegan kaas: kaas zonder koemelk bestaat

Als je vertelt dat je vegan eet, krijg je al snel te horen: “Ja, maar kaas dan…” Snappen we, want kaas is ook gewoon heel lekker. Gelukkig bestaat er ook kaas zonder dierlijke ingrediënten. We zetten de beste vegan kaas op een rijtje.

Als je vertelt dat je vegan eet, krijg je al snel te horen: “Ja, maar kaas dan…” Snappen we, want kaas is ook gewoon heel lekker. Gelukkig bestaat er ook kaas zonder dierlijke ingrediënten. We zetten de beste vegan kaas op een rijtje.

De beste vegan kaas

Misschien denk je bij vegan kaas meteen dat deze minder lekker is dan zijn dierlijke variant. De smaak verschilt ook zeker. Toch zijn er genoeg soorten vegan kaas die heel lekker zijn. Handig voor als je zelf vegan bent, of iemand in je omgeving. Of voor wanneer je allergisch of intolerant bent voor lactose. 

Parmezaanse kaas

Over je plantaardige pasta wil je gewoon parmezaanse kaas. Hiervoor kan je edelgist gebruiken, wat lekkerder smaakt dan het klinkt. Deze gist heeft een hartige smaak en kan prima over je pasta heen. Wil je nou zo dicht mogelijk in de buurt komen van Parmezaanse kaas, dan is deze vegan kaas heel geschikt. Gemaakt van kokosolie, zonder palmolie. Je duurzame hart kan zich dus ophalen bij deze plantaardige Parmezaanse kaas. 

Lees ook: Goed nieuws! Er is een nieuwe vegan boter (gemaakt van aquafaba)

Roomkaas

Op een zondagavond wil je gewoon een wijntje kunnen drinken met lekkere toastjes. Roomkaas is daar het perfecte smeersel voor en ja, dit kan ook vegan. Soyananda roomkaas is gemaakt van soja, zoals de naam al zegt. Gemaakt van sojabonen, maar nog steeds heel romig. Je vindt ‘m in de schappen van Ekoplaza en de betere biowinkel. 

Dit vind je misschien ook leuk: Veganistisch eten? Met deze 5 tips kun je meteen beginnen

Tostikaas

Voor alle tosti-lovers die willen minderen met kaas is er goed nieuws: je kan nu vegan kaas kopen bij de supermarkt. De grotere Appie’s en Jumbo’s verkopen Wilmersburger kaas. Deze doet het perfect op tosti’s, door zijn hoge smeltgehalte. Niet gesmolten vinden we ‘m minder lekker, dus verwarm deze kaas vooral. 

Camembert

5 jaar geleden hadden veganisten het nooit kunnen dromen, maar nu is er zelfs veganistische camembert op de markt. Net zoals bij reguliere camembert wordt deze kaas gerijpt door middel van fermentatie en schimmels. Het hoofdbestanddeel is cashewnoten, dus je bent eigenlijk gewoon gezond bezig als je deze vegan kaas eet. 

Fonduekaas

Zelfs kaas fonduen kan gewoon plantaardig. Daar is geen enkel dierlijk product voor nodig. No Muh fonduekaas smelt goed tot een romige substantie, waar je zelf nog wijn of appelsap aan kan toevoegen. Dip er wat brood, groenten of vegetarische balletjes doorheen en je hebt het ultieme kaasfondue-gevoel te pakken. Zonder buikpijn aan het einde van de avond. Wel zo fijn! 

Meer lezen over veganistisch eten?

Alles weten over veganisme? Lees onze guide naar een veganistische levensstijl

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️