Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Spiritualiteit 8 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

3 opvoedtips van de Dalai Lama

Volgens de huidige, veertiende Dalai Lama ligt er een grote verantwoordelijkheid bij ouders van nu. Waar vorige generaties een zooitje maakten van de Aarde, de samenleving en bewustzijn zoals het bedoeld is, moeten wij onze kinderen opvoeden om de mensheid te redden van zichzelf. Anne Bärbel Koehle en Stefan Reisz schreven in 2010 het boek ‘Het Dalai Lama principe voor ouders’. De insteek: niet het gedrag van onze kinderen zou ons zorgen moet baren, eerder dat van de volwassenen die hen opvoeden. Als een kind iets doet wat niet mag, bang is of onrustig, zijn we geneigd dat af te straffen, vaak in de snelheid van de dag met té weinig aandacht.

Respect voor het unieke wezen van ieder mens is het uitgangspunt van de Dalai Lama. En hoe moeilijk het soms ook is, in de opvoeding is dat niet anders. Door vriendelijk te blijven, los te laten en veranderingen te omarmen kun je aandachtiger en rustiger met je kinderen samenleven.

Vind je vast ook leuk: Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

Dat doe je niet door als ouder zomaar je eigen stempel op je kind te drukken, maar door een toekomst zonder angst te creëren, je kind zelfvertrouwen te geven en een gevoel van veiligheid.

Neem je verantwoordelijkheid

Volgens de huidige Dalai Lama (82) heeft zijn generatie de Aarde behoorlijk kapot gemaakt. Nu is het onze verantwoordelijkheid, met alle informatie waarover we beschikken, om dingen recht te zetten en in te zien dat we een betere wereld moeten creëren.

Lees ook: Je kind vegetarisch opvoeden: wel of geen goed plan?

Heb compassie en geef onvoorwaardelijke liefde

De basis van compassie zit volgens de Dalai Lama in een gezonde, positieve band tussen ouder en kind. Veel vormen van liefde die we ervaren zijn selfish, maar als ouder ben je geduldig, liefdevol, begripvol en tolerant. Het is belangrijk om je te realiseren dat de onvoorwaardelijke liefde van een ouder voor zijn kind is hoe liefde bedoeld is.

Must read: Van jezelf houden dé key naar geluk? Onzin, volgens de Dalai Lama

Projecteer je eigen angst niet op je kind

In the heat of the moment is het lastig om je negatieve emoties te zien en onder controle te houden. De key, volgens de Dalai Lama, is bewustzijn. Zelfbewustzijn is de eerste stap naar het nemen van verantwoordelijkheid, naar je verplaatsen in anderen en leven vanuit compassie en onvoorwaardelijke liefde.

Zelfbewustzijn helpt bovendien met de grootste challenge van allemaal: je angsten niet de controle laten overnemen. Als je zelfbewust bent, denk je na over wat je zegt, luister je beter en het geeft je de kracht om je te verontschuldigen en te vergeven. Zo wil je met je kind omgaan, en bovendien zien en kopiëren onze kinderen dat gedrag.

Eerder schreven we al over de uitwerking van mindfulness en bewustwording op je kroost. Vaak zie je kinderen profiteren als ouders mindfulnessoefeningen voor zichzelf toepassen. Als ouder leer je daardoor minder vanuit de automatische piloot op te voeden, met meer aandacht naar je kind te kijken en extra te genieten van kleine momentjes samen.

Meer lezen over opvoeden?

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️