5 vragen die je jezelf moet stellen als je een piekeraar bent

Piekeraars staan er om bekend dat ze niet snel beslissingen kunnen nemen. En dat terwijl het maken van snelle beslissingen soms een hele leuke, goede uitkomst kan hebben! Ben jij ook een piekeraar? Dan herken je je vast in het volgende: als jij een aanbod van die ene super leuke baan krijgt, wil je thuis toch eerst nog eens grondig alles tegen elkaar afwegen. Je zult nooit meteen 'ja' zeggen. En voordat je in de winkel iets wil kopen (een nieuwe laptop of telefoon bijvoorbeeld) lees je eerst op internet alle online reviews die je kunt vinden.

Wil je het liefst van het bovenstaande gedrag af? Deze 5 vragen kunnen je helpen met het reflecteren van je gedrag. Als je deze vragen eerlijk beantwoordt, kan je er achter komen of het nemen van impulsieve en snelle beslissingen voor jou relevant is.

1. Wat was de laatste keer dat je een snelle beslissing nam die heel goed uitpakte?

Denk bijvoorbeeld aan de laatste keer dat je een heel goed item kocht zonder eerst grondig research te doen. Of de laatste keer dat je impulsief ‘ja’ zei tegen iets, wat ervoor zorgde dat je in een onwijs leuke situatie terecht kwam.

2. Als je denkt aan je favoriete bezittingen, welke zijn dan impulsief gekocht? En over welke bezittingen heb je langer nagedacht?

Deze vraag lijkt op vraag 1, maar het laat je vaak nadenken over andere items dan waar je bij de eerste vraag aan gedacht hebt.

Dit vind je vast ook leuk: Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)

3. Welke impulsieve beslissing had géén goede uitkomst?

Als een snelle beslissing geen goede uitkomt heeft, dan kun je daar maar beter zo snel mogelijk achter komen. Om een persoonlijk voorbeeld te geven: soms vergeet ik dagenlang iemand een berichtje te sturen. Dat spookt dan onderbewust in mijn hoofd. Pas ‘s avonds laat denk ik er aan, terwijl het dan te laat is om nog contact op te nemen. Laatst dacht ik overdag ineens ‘ik moet X nog een mail te sturen!’ Ik stuurde een lange mail, maar kreeg nooit een antwoord terug.

Dit vind je vast ook interessant: Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)

In dit geval had ik veel beter meteen een bericht kunnen sturen. De dagen dat ik onderbewust aan het versturen van het mailtje dacht, was ik namelijk onrustig en aan het piekeren. Meteen toen dat mailtje verstuurd was, was dit gevoel weg. De actie van het versturen van het mailtje had dan misschien geen positieve uitkomst (ik kreeg immers geen bericht terug), maar had voor mij wel een geruststellend effect.

4. Wat is het laatste succes dat je hebt gehad, zonder dat je van tevoren wist dat het ging lukken?

Een persoonlijk voorbeeld: een tijdje geleden stuurde ik een open sollicitatie naar een website die ik al jaren interessant vind. Ze zochten op dat moment geen nieuwe mensen, maar ik trok de stoute schoenen aan en mailde toch. Nu, een half jaar later, schrijf met enige regelmaat artikelen voor de website.

Het feit dat je iets probeert zonder dat je 100 procent zeker van het succes bent, laat zien dat je een risico durft te nemen zonder dat je weet wat de uitkomst hiervan zal zijn.

5. Als je niet zo zou piekeren, waar zou je dan meer tijd en energie voor hebben?

Wat zou je liever doen dan het overdenken van beslissingen? Waar zou je meer tijd voor hebben als je niet uren op het internet naar reviews aan het kijken was? Dat betekent niet dat je niet meer na mag denken over belangrijke zaken. Je kunt bijvoorbeeld de tijd die je nu kwijt bent aan piekeren over onbenullige zaken, gebruiken om te denken over het ouderschap, het milieu of politiek.

Je hebt de vragen beantwoordt. En nu?

Deze vragen kunnen je helpen beseffen dat het maken van een impulsieve beslissing soms zo gek nog niet is. Vaak moet de piekeraar, jij dus, geconfronteerd worden met zijn gewoontes. Veel piekeraars willen namelijk zelf tot een conclusie komen, in plaats van dat hen verteld wordt dat het nemen van een impulsieve beslissing ook goed kan zijn.

En nee, natuurlijk gaan deze vragen niet op voor elke situatie. Maar als je ziet dat snelle beslissingen soms hele leuke dingen op kan leveren, wordt het maken van die beslissingen steeds een beetje gemakkelijker.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
5 vragen die je jezelf moet stellen als je een piekeraar bent
Sluiten