Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 1 jul 2019

Wel vlees eten, maar toch je ecologische voetafdruk verkleinen? Eet dit vlees dan wel en niet

Veel veganisten en vegetariërs zien het liefst dat iedereen per direct stopt met vlees eten of zelfs alle dierlijke producten schrapt. Niet alleen om het dierenleed in de bio-industrie te stoppen, maar óók omdat vlees het milieu een stuk meer belast dan plantaardige producten. De productie ervan kost bijvoorbeeld meer water en bovendien stoten vooral koeien veel broeikasgassen uit.

Feit is echter wel dat veel mensen er nu eenmaal (nog) niet voor openstaan om te stoppen met vlees eten, vooral omdat ze het zo lekker vinden of er veel voedingsstoffen uit halen.

Maar dat betekent niet dat er voor vleeseters helemaal geen manier is om hun dieet aan te passen en zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen! Niet alleen kunnen ze simpelweg een beetje minderen met vlees, maar er is ook een verschil in de impact van verschillende soorten vlees.

De impact van vleessoorten op je ecologische voetafdruk

Dat blijkt maar weer eens uit nieuw Amerikaans onderzoek. Aan het onderzoek namen duizenden mensen in de VS deel, die 24 uur lang bijhielden wat ze aten. Wat bleek? Alleen al op die dag had ongeveer 1 op de 5 mensen rundvlees gegeten, terwijl rundvlees juist heel slecht is voor het milieu.

Vervolgens werd gekeken naar de effecten van het vervangen van rundvlees. De onderzoekers rekenden uit wat het met de ecologische voetafdruk van die mensen zou doen als ze geen rundvlees, maar bijvoorbeeld kip of kalkoen hadden gegeten. Daaruit bleek dat die vervanging zorgde voor een verkleining van de ecologische voetafdruk van bijna 50 procent.

Rundergehakt vs. steak

Als je je ecologische voetafdruk wilt verkleinen, kun je dus veel beter kiezen voor een stukje kippen- of varkensvlees dan voor rundergehakt of een steak. Hoewel zelfs tussen die laatste twee nog grote verschillen zitten in impact, legt Milieu Centraal uit. Rundergehakt zou een lagere milieubelasting hebben dan steak of runderlappen, omdat er niet alleen restproducten, maar ook vlees van melkkoeien in wordt verwerkt.

“Vlees van melkkoeien heeft een lagere milieubelasting dan vlees van vleeskoeien, omdat de impact van de melkveehouderij wordt verdeeld over drie producten (zuivel, kalfsvlees en rundvlees), terwijl de volledige milieubelasting van de vleesveehouderij op het conto van het rundvlees komt”, legt de site uit.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 x de beste vegan kaas: kaas zonder koemelk bestaat

Ook lamsvlees is erg slecht voor het milieu, blijkt uit het de handige tabel van Milieu Centraal die de CO2-uitstoot van verschillende producten vergelijkt.

Kaas nog slechter dan vlees?

En vanuit milieu-oogpunt is er nog een goede reden om bepaald vlees wel te eten. Mensen die stoppen met vlees eten, vervangen dat bijvoorbeeld al snel voor kaas. Maar omdat koeien zo vervuilend zijn, komt voor de productie van 1 kilo kaas meer CO2 vrij dan voor 1 kilo kip of varken, blijkt uit de tabel van Milieu Centraal.

Zo zie je maar weer dat het aanpassen van je dieet voor een kleinere milieu-impact niet zo zwart/wit is als het lijkt. Niet alleen zijn is vlees eten bij sommige mensen vervuilender dan bij anderen, maar ook bij vegetariërs hebben hun keuzes nog grote invloed op hun ecologische voetafdruk.

Dus wil je wel af en toe genieten van wat dierlijke producten? Eet dan vooral kip en eieren in plaats van rundvlees, zuivel en zelfs vleesvervangers van zuivel. We willen niet zeggen dat de kippenhouderij heel diervriendelijk is, maar het milieu maak je er wél het meest blij mee.

Andere manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wel vlees eten, maar toch je ecologische voetafdruk verkleinen? Eet dit vlees dan wel en niet
Sluiten