Suze Dijkstra
Suze Dijkstra Psyche 6 nov 2019
Leestijd: 5 minuten

6 tips voor de HSP’er om winterblues te voorkomen

De winter staat voor de deur. Dat betekent weer lusteloze, koude, neerslachtige, vermoeide en dagenlang-in-bed-blijfdagen: ofwel de welbekende winterdip. Zeker als je een HSP’er (Highly Sensitive Person) bent, kan dit artikel voor jou van toepassing zijn. We delen namelijk 6 tips voor HSP’ers om winterblues te voorkomen!

Doordat je als hoogsensitief persoon nu eenmaal een gevoelig zenuwstelsel en lichaam hebt, kun je om die reden sneller last krijgen van de winterblues. Toch kan je dit voorkomen, zeker als je kijkt waar het vandaan komt. Bij dezen tips waarmee jij als HSP’er soepel door de winter glijdt.

Vitamine D

De welbekende tip: slik vitamine D! De meeste Nederlanders hebben steevast een tekort aan dit hormoon, en in de winter is door gebrek aan dag-en zonlicht je D-waarde meer gekelderd.

HSP’ers hebben niet per se een groter tekort dan anderen aan vitamine D, wel reageren ze veel sterker hierop. Als jij je veel meer moe en neerslachtig (en zelfs angstig) voelt, kan het dus heel goed zijn dat jouw D-waarde niet op peil is. Dus deze tip is simpel: haal vitamine D in huis (en/of laat je waarden testen).

Lees ook: Wat vitamine D kan betekenen voor je winterdip

Stoor je niet aan de wisseling van de jaargetij

Accepteer dat winter een tijd is van rust. De winter is voor de mens ook bedoeld zoals de natuur zich gedraagt. Hoe meer je hiermee werkt, hoe meer je zal flowen. Oók in de winter.

Gezien de winter een tijd is voor bezinning, reflectie en rust, is het ook niet heel gek dat je je minder fijn voelt. In de winter mag je dus meer voelen en dat betekent dat er allerlei (oude) emoties naar boven komen. Zie het als een sabbatical voor je lichaam: werken aan en in jezelf, en zelf wat minder hard vooruit.

Het is een tijd van zaaien, zodat je in het voorjaar weer kan oogsten. Accepteer dit, want door je emoties er te laten zijn kan je veel beter omgaan met je winterblues.

Werk praktisch mee met de winter

De dagen worden korter en daarom is het verstanding om met de ritme van de dagen te leven. Wat eerder naar bed bijvoorbeeld, en als het kan wat later op. Ook is het verstandig om warm te eten, denk aan warme pap in de ochtend en verder veel warme specerijen en kruiden. Door typisch winterse gerechten te eten, ondersteun je je lichaam goed, waardoor je veel beter op de winter aankan.

Wat ook goed helpt is om wat vaker te mediteren en/of te yoga’en. Zodat je emoties die wat meer naar omhoog kunnen komen, beter kunt ‘verteren’.

Tip: Voor iedereen die wil beginnen met mediteren: 5 basisinzichten die je kunnen helpen

Verander wat je kan veranderen

Veel HSP’ers kunnen de feestdagen als een enorme druk en last ervaren, waardoor zij de winter als een minder fijne tijd ervaren. De eventuele druk van het leuk doen, ook al is het misschien helemaal niet leuk thuis/in de familie etc. De druk van cadeaus halen, de familie-etentjes, weinig rust voor jezelf et cetera: het kan interne kortsluiting en narigheid veroorzaken bij (hoogsensitieve) mensen.

Herken jij jezelf hierin? Neem dan even afstand tot jouw leven en bedenk wat je zelf kan veranderen. Misschien kan je het jaarlijkse familie-etentje bij jou thuis verplaatsen, zodat jij de regels bepaalt. Misschien kan iedereen een gerecht maken, zodat je geen keukenstress hebt. Of misschien kunnen jullie uiteten gaan? Of kan je wellicht een etentje afzeggen, als je er echt geen zin in hebt?

Kortom: ontdek wat jouw behoeftes zijn en wat jou energie geeft. Wat je kan veranderen, verander. Wat je niet kan veranderen: accepteer. En moet je toch verplicht naar dat etentje bij je schoonouders, waar je écht geen zin in hebt en niet onderuit komt? Bedenk dan dat tijdens een etentje je ook prima even me-time kan nemen. Even buiten een frisse neus halen, op de wc je handen wassen, of eerder naar huis gaan: het kan en mag allemaal. Neem je ruimte!

Extra energie nodig? #evenbijtanken

Vul je yang energie aan

De winter is een typische tijd van vrouwelijke yin-energie (het voelen, koud, naar binnenkeren). Voel je een tekort aan yang energie en kom je echt niet vooruit? Steek dan je vuurtje weer aan. Dit kan door krachttraining te beoefenen, het eten van (pittige) specerijen en zelfs door kaarsjes aan te steken zal je vuur meer aangaan (of nestel je lekker voor de openhaard).

Maak er wat moois van

Accepteren van winterblues is belangrijk. Daarbij kan je echt wel (leren te) genieten van de winter als je het eigen maakt. Misschien word jij wel blij van een fijne boswandeling, afgetopt met een chocolademelk met slagroom? Of een dagje (winter)Efteling? Kijk Home Alone voor de honderdste keer of ga schaatsen op de grachten van Amsterdam.

Must read: Hoe om te gaan met tegenslagen als hoogsensitief persoon

Wie zei dat de winter saai was? Met een beetje vitamine D in je uitgeruste lichaam (want je gaat op tijd naar bed), havermoutpap achter de kiezen, acceptatie, wat meditatie en na flink wat wandelingen en rode wijn voor de openhaard kan jij het hélemaal aan. En wie weet wordt het zelfs nog leuk.

Kortom: maak er wat van! En voor wie echt alleen een diepe winterslaap als oplossing voor ogen heeft: voor je weet is de winter voorbij en mag je van de zomer weer zeuren over die vier veel te warme dagen in Nederland. En anders boek je toch gezellig een ticket naar Bali, zie je daar 😉

Meer HSP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️