Koken met seizoensgroenten: de lekkerste recepten voor de herfst

De lente en zomer mogen dan misschien asperges en sappige tomaten hebben, maar de herfst heeft ook de mooiste seizoensgroenten voor je in de aanbieding. En gelukkig maar, want koken met het seizoen mee, is toch wat we het liefste doen. Niet alleen zijn groenten lekkerder als ze in het seizoen zijn, het is ook nog eens duurzamer om je groenten met de seizoenen mee in te slaan.

Met andere woorden: move over maiskolven, wij gaan nu voor pompoen, paddenstoelen, bieten, knolselderij en nog veel meer lekkere herfstgroenten! Hieronder een paar lekkere recepten voor als je wil koken met seizoensgroenten.

Vegetarische / vegan pastei

Vegetarische pastei met zoete aardappel en paddenstoelen

Zeg je herfst, dan zeg je paddenstoelen. Van deze vegetarische pastei (oftewel: shepherd’s pie) met een dakje van zoete aardappel krijg je ‘t lekker warm op gure dagen. Hij is trouwens ook helemaal vegan.

Recept voor vegetarische pastei

Hasselback pompoen

Hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper

Nog zo’n typische herfstgroente is pompoen. Wij worden altijd heel vrolijk als we de oranje (en groene, en grijze!) pompoenen weer zien liggen bij de groenteboer, want eigenlijk is álles lekker met pompoen!

Wil je deze seizoensgroente echt laten schitteren, maak dan deze Hasselback pompoen met maple syrup en chilipeper. Ziet er wauw uit, maar is opvallend makkelijk om te maken. Tip: vervang voor een vegan versie de roomboter door kokosolie.

> Recept voor Hasselback pompoen

Pompoen met roodlof

Pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn

Iets minder bekend maar wel gruwelijk lekker (én op en top herfst) is roodlof. Zeg maar het rode broertje van witlof. De smaak is een tikkeltje bitter – nog iets meer dan witlof – en dat is o zo lekker bij zoete pompoen, vettige hazelnoten en geurige rozemarijn.

In plaats van roodlof kun je trouwens ook radicchio gebruiken of anders gewone witlof.

> Recept voor pompoen met roodlof, hazelnoten & rozemarijn

Salade met bietjes

Frisse salade met bietjes en burrata

Nog zo’n herfstfavoriet is de biet. En dan hebben we het niet alleen over rode bieten, maar ook over gele bieten, oranje bieten en chioggia bieten (met zo’n roze-wit gestreepte outfit aan). Kom je zo’n partij mooie bieten tegen, maak dan deze frisse salade met bietjes en burrata.

> Recept voor frisse salade met bietjes

Gepofte knolselderij: koken met seizoensgroenten in de herfst

Gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop

Knolselderij behoort tot de seizoensgroenten van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Oftewel: van de buitenkant ziet deze knol er misschien wat angstaanjagend uit, maar met wat liefde maak je er de verrukkelijkste gerechten mee. Niet voor niets is het een geliefd ingrediënt bij Nederlandse topchefs, zoals Joris Bijdendijk van RIJKS.

Knolselderij poffen doe je in de oven. Duurt 1,5 uur, maar in de tussentijd heb je je handen vrij. Lekker met hazelnootpesto en hartige hangop.

> Recept voor gepofte knolselderij met hazelnootpesto en hangop

Geroosterde seizoensgroenten

Geroosterde bospeen, pastinaak en zoete aardappel uit de oven

BAM! 3 heerlijke seizoensgroenten in één gerecht. Serveer deze geroosterde veggies als bijgerecht, bijvoorbeeld naast pasta of een vegetarische burger.

> Recept voor geroosterde bospeen, pastinaak en zoete aardappel uit de oven

Spitskool

Gebakken spitskool

Kolen, zoals rode kool, savooiekool, witte kool en spitskool zijn helemaal van het seizoen. Wij zijn vooral dol op die laatste. Volgens de laatste culinaire trends mag je die goed zwart aanbakken, dat geeft ‘m een krachtige smaak. Lekker met veel beurre noisette en wat blaadjes basilicum ertussen. Wat zeggen we: god-de-lijk.

> Recept voor gebakken spitskool

Meer koken met seizoensgroenten:

Reageer op artikel:
Koken met seizoensgroenten: de lekkerste recepten voor de herfst
Sluiten