Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 25 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Voetreflexologie: wat jouw voeten zeggen over je gezondheid

Voeten zijn dan wel niet de meest elegante lichaamsdelen, toch zijn ze van onschatbare waarde. Wij staan daar misschien niet altijd zo bij stil, maar gelukkig is er een hele wetenschap die zich hiermee bezighoudt en het voor ons uitlegt: de voetreflexologie.

Voetreflexologie is een studie die bestudeert hoe onze voeten in relatie staan tot de rest van het lichaam. Deze wetenschap heeft heel wat te betekenen voor onze gezondheid. Benieuwd wat? We zetten het op een rijtje.

Voetreflexologie explained

Het uitgangspunt van voetreflexologie is dat het masseren van drukpunten in de voeten energie opwekken in het lichaam. Dat komt omdat de massages de bloed- en energiestromen een boost geven.  Daarom kunnen voetmassages worden ingezet bij de behandeling van fysieke aandoeningen.

Deze therapievorm bestaat al 60 jaar. In de moderne voetreflexologie worden therapiesessies vaak gecombineerd met aromatherapie en rustgevende muziek. De wetenschap duidt op de positieve werking.

Hoe het werkt

Voetreflexologen beschouwen voeten als een kaart waarbij verschillende zones van de voet in verbinding staan met een bepaald lichaamsdeel. Zo staan de tenen in verbinding met hoofd en hersenen en staan de middelste delen in verbinding met bovenrug en knie.

Dit vind je misschien ook interessant: Loop je vaak op hoge hakken? Dit doet het met je lichaam

Door deze delen doelgericht te masseren, kunnen klachten van hoofdpijn, lage rugpijn, stress en astma verholpen worden.

Voordelen van voetreflexologie

In de context van gezondheidsklachten denken we in Nederland niet meteen aan voetreflexologie. Toch is deze therapievorm absoluut het overwegen waard, gezien de vele voordelen.

Ten eerste is voetreflexologie een natuurlijke behandelmethode zonder dat er medicatie bij aan te pas komt. Ten tweede is het relatief makkelijk om de kneepjes van het vak aan te leren. Je kan dus prima bij jezelf de juiste drukpunten leren herkennen en masseren, mits enige training.

Must read: Natuurlijke middeltjes en trucs om van je verstopping af te komen

Ten derde is het een bewezen methode om stress tegen te gaan. Wetende dat welke ziekte ook tot 80% veroorzaakt kan worden door stress, is dit een onmiskenbaar voordeel dat we niet mogen onderschatten.

Tot slot blijkt reflexologie effectief op vlak van pijnbestrijding. De massages helpen het lichaam bij de aanmaak van endorfine, een geluksstofje. Dit is een natuurlijke pijnstiller die ingezet kan worden bij om het even welke fysieke pijn.

Voetreflexologie in de wereld

Er zijn verschillende centra over heel de wereld die voetreflexologie-training aanbieden. In landen als Maleisië en Thailand is de therapie immens populair maar ook het Verenigd Koninkrijk en Australië bieden erkende opleidingen aan.

In Nederland is voetreflexologie minder top of mind, al is dat voor een groot stuk onterecht. De hedendaagse, stressvolle levensstijl heeft ertoe geleid dat ons lichaam lijdt onder stress.

Zelfs door enkel maar de basis van voetreflexologie onder de knie te krijgen (en dit bij jezelf toe te passen), neem je een deel van die stress weg. Hierdoor hebben we minder kans op gezondheidskwalen en verbeteren (werk)prestaties. Had jij gedacht dat voeten zo veel invloed hadden?

Meer over gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️