Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 25 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je altijd een vezelrijk dieet wilt aanhouden

Op vlak van voeding en gezondheid krijgen we zó veel informatie binnen dat het soms moeilijk is om de grote lijnen te onthouden. Daarom geven we je één belangrijke tip om altijd in je achterhoofd te houden: zorg dat je ten allen tijde een voldoende vezelrijk dieet aanhoudt.

Wat moeten we nu wel en niet eten voor een goede gezondheid? Wat voor impact hebben veganisme, paleo, of het ketodieet op onze gezondheid? Zulke vragen beantwoorden is lang niet zo makkelijk. Daarom helpen we je af en toe een handje door de wetenschap in te duiken. Deze keer benadrukken we de onmiskenbare voordelen van een vezelrijk dieet.

Een vezelrijk dieet, wat is dat?

First things first: want wat zijn vezels eigenlijk precies? Vezels zijn een type van koolhydraten die we via plantaardige voeding (zoals groenten, fruit en volkoren producten) binnen krijgen. Dierlijke producten bevatten daarentegen geen vezels.

Dit vind je misschien ook interessant: Zo train je jezelf om meer groenten te eten

Doordat vezels niet worden verteerd of opgenomen door onze darmen, zorgen ze ervoor dat we ons sneller verzadigd voelen. Op die manier vermijden vezels op een natuurlijke manier dat we gaan overeten, al hebben vezels daarnaast nog heel wat andere voordelen.

Gezondheidsvoordelen van een vezelrijk dieet

In een wetenschappelijke studie werd gedurende een half jaar gekeken naar de hoeveelheid vezels in het dieet van 200 diabetische patiënten. Die werden in twee groepen ingedeeld: het dieet van de eerste groep legde geen nadruk op vezels, het dieet van groep 2 bevatte net extra veel vezels (20 tot 25 procent méér dan de aanbevolen hoeveelheid vezels om precies te zijn).

Must read: De 5 fabels over een vegetarisch dieet ontkracht

De resultaten tonen overduidelijk aan dat de groep met het extra vezelrijk dieet significant beter scoorden in termen van cholesterol en bloeddruk. Hierdoor nam de kans op cardiovasculaire aandoeningen af en ontstond een betere balans in bloedsuikerspiegel.

Daarmee is meer vezels toevoegen aan je dieet een erg eenvoudige manier om de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker te verlagen (zoals ook Thuisarts.nl schrijft).

Vezels in voeding

Wil je meer vezels toevoegen aan je dieet? In feite kan dat dus heel makkelijk. In groenten, fruit, volkoren producten, peulvruchten en noten zitten van nature veel vezels. Als je zorgt dat je daar voldoende van eet, dan zit je sowieso goed.

Er zijn natuurlijk een paar ingrediënten die ware vezelbommen zijn. Qua fruit doen vooral bessen (zoals frambozen of braambessen) het goed, qua peulvruchten zijn witte bonen extra vezelrijk en qua graansoorten kan je best kiezen voor bulgur.

Heb je inspiratie nodig? Op Bedrock vind je veel heerlijke en vezelrijke gerechten, zoals deze Thaise broccolisoep met kokosmelk, deze arepa’s met zwarte bonen, mais, en avocadosalsa en deze Ayurvedische salade van venkel, komkommer en sugarsnaps. En nog razend lekker ook!

Meer over een gezonde levensstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️