Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 5 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Het Amazone dieet: alles wat je over de gezonde levensstijl wilt weten

De Amazone – het grootste regenwoud ter wereld – is het thuis van 3 miljoen planten en dieren en van zo’n 1 miljoen mensen. Er leven daar zo’n 100 inheemste stammen, waarvan 60 helemaal geïsoleerd. Laat dat laatste nou precies de reden zijn waarom één van deze volkeren de aller gezondste ter wereld is.

De Amazone is immens groot en heeft een grote biodiversiteit; 1 op de 10 planten- en dieren ter wereld leven daar. Het regenwoud zorgt door alle vochtigheid voor wel 75 (!) procent van de regenval in Zuid-Amerika en is daarom cruciaal in het reguleren van het klimaat wereldwijd. Het ecosysteem werkt zo goed, omdat het zo groot is. Het is dus zaak dat er niet nóg meer ontbossingen en dus bosbranden plaatsvinden.

Dat is niet alles, we kunnen ook een hoop leren van de mensen die er leven, ver weg van de bewoonde wereld.

De gezondste stam ter wereld

Het Amazone-gebied strekt over een aantal landen, waaronder Bolivia. In dat gebied leeft de Tsimane stam die bestaat uit zo’n 16.000 mensen. Omdat zij zó diep in het woud en geïsoleerd leven, is deze stam voor verschillende onderzoekers een interessant onderwerp.

Eén van de onderzoeken die er werd gedaan is het onderzoek naar het dieet van deze Amazone-stam. Het blijken namelijk de gezondste mensen ter wereld. Waarom? Ze hebben de gezondste harten en bloedvaten, deze zijn – ondanks hoge leeftijd – het minst verkalkt vergeleken met anderen mensen. Ook hebben ze een lagere bloeddruk, minder cholesterol en glucose in hun lichaam.

Voor de onderzoeken werden zo’n 705 mensen gescand. Wat zagen de onderzoekers? De bloedvaten waren zo goed als niet verkalkt op 45-jarige leeftijd, terwijl dat bij 25 procent van de Amerikanen wél het geval was. Zelfs toen de groep ouder werd (75 jaar) bleef tweederde zo goed als kalk-vrij, terwijl 80 procent van de Amerikanen dan al met tekenen van verkalking rondlopen.

Ook interessant: Wat we kunnen leren van de levenswijze van deze Amazone-stam (de gezondste mensen ter wereld)

“We ontdekten dat 85 procent van deze bevolkingsgroep hun hele leven geen aderverkalking krijgt. Ze hebben in principe de lichamelijke gesteldheid van een 20-jarige,” zegt Gregory Thomas, medisch directeur van de belangenorganisatie voor hart- en vaatziektes.

Het Amazone dieet

De Amazone-stam leeft dan ook radicaal anders dan waar dan ook ter wereld. Ze leven op een jagers- en verzamelaars manier hoe wij dat duizenden jaren geleden ook deden. Toen er nog geen supermarkten vol waren met pakjes en zakjes.

Het onderzoeksteam en wat dokters zijn er met vliegtuigjes en kano’s op uitgetrokken om te onderzoeken hoe de Tsimane-stam leeft.

Dit is hoe hun dieet er precies uit ziet:

  • Zo’n 17 procent van het dieet bestaat uit wild (zelf gevangen dieren zoals varken en tapir).
  • 7 procent zoetwatervis (waaronder piranha en meerval).
  • Voor de rest wordt er veel rijst, mais, maniokwortel en een soort banaan verbouwd door familiebedrijven.
  • Fruit en noten.

Lees ook: Waarom staat de Amazone in brand en wat hebben Nederland, sojamelk en jij ermee te maken?

De onderzoekers vergeleken het dieet met het gemiddelde dieet uit de VS:

  • Bij de Tsimane-stam komt 72 procent van de calorieën uit koolhydraten in vergelijking met 52 procent in Amerika.
  • Ze eten 14 procent vet tegenover 34 procent vet in de VS.
  • Tsimane-stam eet veel minder verzadigd vet.
  • In Amerika en in de Tsimane-stam wordt 14 procent van de calorieën uit eiwitten gehaald, maar haalt de Tsimane-stam het vooral uit mager vlees.

Het is misschien (lees: zeker weten) geen dieet dat weggelegd is voor ons, maar er zijn wél een aantal dingen die we kunnen leren van het dieet.

Beweging

Waar wij ons vaak houden aan het heilige getal 10.000 willen als het gaat om hoeveel stappen je op een dag zou moeten nemen, is dat bij de Tsimane-stam een stuk meer. Vrouwen zetten er wel 16.000 stappen per dag en mannen nog eens 1000 meer.

Lees ook: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

En de ouderen? Die stappen vrolijk mee, zij zetten er gemiddeld ruim 15.000 op een dag. Daar kunnen wij nog wel een puntje aanzuigen met ons kantoorbanen *ahum*.

Daarnaast wordt er natuurlijk niet gerookt, maar is de kans op infecties en hartproblemen dan wel weer groter.

Wat kunnen wij hiervan leren?

Wat wij hiervan kunnen leren? Een holistische levensstijl is key voor een gezond lichaam. Niet alleen een detox van een paar dagen, maar eet dagelijks gezonde voeding en beweeg dagelijks. De stam eet geen bewerkte voeding en beweegt de hele dag door. Het resultaat is te zien!

Neem de trap in plaats van de lift, fiets naar je werk wanneer je kan en skip snelle suikers en koolhydraten.

De Amazone is een magische plek en daarom des te meer redenen om het gezond te houden. Lees hier hoe jij kan meehelpen!

Meer lezen over andere landen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️