Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 21 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Japanners: zo blijf je beleefd en georganiseerd

Het gras is altijd groener bij de buren – in ieder geval wél in onze rubriek ‘Leren van de…’. Want hoewel we dankbaar zijn dat we in Nederland wonen, is de wereld een heleboel mooie culturen rijk waar we graag wat levenslessen van aannemen. Denk aan de emancipatie in Zweden, de gelukkige mensen in Denemarken en Finland en natuurlijk de pünktlichkeit in Duitsland. Vandaag vertellen we je wat wij kunnen leren van de Japanners! (Die mag je dan vooral associëren met volle toeristenbussen, maar ze zijn veel meer dan dat.)

1. Zie de schoonheid in imperfectie

Of het nu om je werkprestaties of Instagram-foto gaat: tegenwoordig moet álles perfect zijn. In Japan doen ze dat anders. Ja, je kent misschien de vrouwen die perfecte kawaii make-up willen dragen en zo blank mogelijk willen zijn, maar ze hebben óók het zogenoemde wabi sabi. Dat is een Japanse filosofie die ons vertelt dat schoonheid juist zit in dat wat imperfect is. Daartoe hoort bijvoorbeeld ook kintsugi: het repareren van gebroken servies met gouden verf, waardoor de scherven nog mooier worden.

2. Wees beleefd en wacht op je beurt

Ben je het geduw bij de ingang van NS-treinen ook zo zat? Ga naar Japan! Daar staan mensen in instapzones netjes te wachten tot de trein aankomt, en stappen ze net zo netjes in. “Kom je als derde het perron op, dan stap je ook als derde persoon de coupé in. Zo simpel is het”, aldus een Metro-verslaggever. En o ja: als de kaartjes eenmaal gecontroleerd zijn, maakt de conducteur een beleefde buiging. Ook in gesprekken in het dagelijks leven buigen mensen trouwens regelmatig.

3. Kom altijd op tijd

Nog zo’n dingetje dat met de treinen te maken heeft: treinen komen nooit te laat. De gemiddelde vertrektijd is nog geen minuut later dan volgens planning zou moeten. Ook mensen zijn altijd op tijd, want het wordt als onrespectvol gezien om dat niet te zijn, schrijft Huffington Post. Ook zo’n vorm van beleefdheid en respect, dus.

4. Ga regelmatig de natuur in

Misschien heb je weleens gehoord van shinrin-yoku, ook wel forest bathing genoemd. Het principe van forest bathing is eigenlijk heel simpel: trek goede schoenen aan en loop, fiets, rijd of pak de trein naar een bos, schreven we eerder. Loop langzaam, terwijl je alles wat je ziet, alle geluiden die je hoort en alle geuren die je ruikt tot je neemt. Wees je bewust van je omgeving. Dat geeft je niet alleen meer energie en een betere nachtrust, maar ook een goed humeur.

5. Doe alles met aandacht

En wandelen is niet het enige dat met vol bewustzijn wordt gedaan. Wist je bijvoorbeeld dat het in Japan verboden is om te eten terwijl je loopt? Eten is iets waar je aandacht aan moet besteden. Het is niet voor niets dat er in Japan zoveel rituelen zijn die ogenschijnlijk kleine dingen heel belangrijk maken. Ook doen ze graag aan meditatie en yoga. Als je iets wilt leren van de Japanners, laat het dan dit punt zijn.

6. Ruim je eigen troep op

Je zou het als een teken van beleefdheid kunnen zien, of als het hechten van waarde aan hygiëne, maar in Japan zijn alle straten schoon. Kinderen wordt al jong aangeleerd om op te ruimen, omdat ze soms de taak krijgen om hun eigen school schoon te houden. En o ja: ze scheiden ook hun afval nog eens best wel goed.

Meer lezen over andere culturen?

Wil je onze beste updates over MIND, BODY en BETTER WORLD ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de Bedrock Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️