Suzanne van Duijn
Suzanne van Duijn Psyche 22 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit kunnen we leren van de Finnen (het gelukkigste volk ter wereld)

De Finnen zijn het gelukkigste volk ter wereld, zo bleek uit het World Happiness Report 2018. Finland stootte dit jaar Noorwegen van de troon. Wat is het geluksgeheim? Vorig jaar stond Finland nog op de vijfde plek, na Noorwegen, Denemarken, IJsland en Zwitserland. in 2018 klommen de Finnen maar liefst vier plekken omhoog en veroverden ze de titel ‘gelukkigste volk ter wereld’. Nederland stond en staat op de zesde plek. Hoewel Nederlanders hartstikke tevreden blijken met hun leven, kunnen we dus nog heel wat leren van de Finnen.

Goed geregeld

Hoewel het in de straten van Helsinki soms lastig is om een glimlach te spotten, hebben de Finnen het toch wel erg goed voor elkaar. De overheid, infrastructuur en het onderwijs in Finland behoren tot de beste van de wereld. Uiteraard zullen er altijd ongelukkige Finnen blijven bestaan, maar Finland heeft een hoop om dankbaar voor te zijn.

Punctuele harde werkers

Die goede economie komt niet aanwaaien; niet gek dus dat Finnen van nature harde werkers zijn. Ze zijn ook erg punctueel, halen hun deadlines en zullen niets afraffelen. Tja, als je moet overleven in de koude Finse winters, leer je snel om de dingen zorgvuldig en efficiënt te doen.

Langetermijnrelaties

Finnen lijken verlegen en terughoudend, soms zelfs nors. Maar leer je ze eenmaal kennen en win je hun vertrouwen, dan heb je er een vriend bij op wie je voor je leven kunt rekenen. Finnen zijn hartstikke lief en eerlijk! Wij kunnen begrijpen dat dit zorgt voor waardevolle lange termijnrelaties, wat toch de basis vormt voor geluk.

Dit vind je misschien ook leuk: Van Grundlichkeit tot slofjes: wat we kunnen leren van de Duitsers.

Het uithoudingsvermogen van de Finnen

Finnen zijn vasthoudend; niet voor niets wordt vaak gesproken over het ‘Finse uithoudingsvermogen’. Het Scandinavische volk houdt niet alleen relaties en werk lang vol, maar eigenlijk alles. Lekker lang in de sauna zitten bijvoorbeeld! Ook weten de Samen – de eerste bewoners van Finland – al 6.000 jaar in de ruige natuur te overleven.

Zaterdag saunadag

Waar wij massaal boodschappen doen op zaterdag, stappen de Finnen met z’n allen in de sauna. Lekker kapot gaan in de droge hitte en afkoelen in prachtige natuur (in de winter zelfs in ijswater!) om vervolgens herboren de rest van het weekend in te gaan. In Finland vind je overal sauna’s, zelfs op sommige scholen.

Dit vind je vast ook leuk: Wat je nodig hebt op werk om gelukkig te zijn

Midzomernacht

Toegegeven, het kan in de Finse winters vrij koud en donker worden, maar daartegenover staat dat het in de zomer juist ontzettend lang licht blijft en de temperaturen soms kunnen oplopen tot in de twintig graden. Midzomernacht wordt uitbundig gevierd met een groot kampvuur. Dat wil je meemaken!

Schitterende natuur

Finland is een uitgestrekt land en wordt het land van duizend meren genoemd. De Finse natuur leent zich uitstekend voor een tripje wildkamperen, dat in Finland is toegestaan. Ga op zoek naar rode bessen, vang een snoekbaars en zet je tent op waar je maar wilt. Een gratis kampeervakantie in Finland maakt gegarandeerd gelukkig.

Day for Failure

Finnen hebben ook humor en zijn niet bang om te falen. Dat blijkt uit hun ‘Day for Failure’, een heuse dag voor mislukkelingen. Op deze dag – elke 13 oktober – worden slecht nieuws en vette pech gevierd, om er een les uit te trekken voor de toekomst. Wat een leerzame en leuke feestdag!

Wil je na dit artikel meer Finnen leren kennen, of deze Finse eigenschappen zelf ervaren? Op het platform 2 glimpse, dat culturele uitwisselingen faciliteert, kun je contact leggen met een Fin – of met een Italiaan, Griek, Noor, Duitser, Hongaar, Brit óf Ier, als je dat toch liever hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.