Een gelukkig en gezond leven bereik je zo (volgens het langstlopende onderzoek naar geluk)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F01%2Fgeluk.png)
Gezond en gelukkig zijn, is dat niet wat we allemaal willen in het leven? De vraag is alleen hoé. Wat moeten we nastreven om dit te bereiken? In een TedTalk vertelt psychiater Robert Waldinger wat een leven ‘goed’ maakt. Tipje van de sluier: het draait niet om geld. Als je nu zou investeren in de toekomstige versie van jezelf, waar zou je dan je tijd en je energie in stoppen? In je werk misschien? Grote kans. Uit een recente enquete onder millennials blijkt dat meer dan 80 procent het belangrijk vindt om rijk te worden. Nog eens 50 procent van diezelfde jongvolwassenen geeft aan dat een ander belangrijk levensdoel is om beroemd te worden.
Een gelukkig leven bereiken
Nu denk je misschien ‘lekker kortzichtig’, maar deze antwoorden komen niet zomaar uit de lucht vallen. We krijgen voortdurend te horen dat we harder moeten werken en meer moeten bereiken. Logisch dus dat we de indruk krijgen dat geld en roem de dingen zijn die we moeten nastreven om een goed leven te leiden.
Must read: Maakt geld eigenlijk gelukkig? Een gelukspsycholoog vertelt
Niet iedereen deelt deze gedachte. Volgens psychiater Robert Waldinger is er een andere voorwaarde voor geluk. In een TED Talk vertelt hij wat een leven goed maakt, en deelt hij een aantal oude wijsheden over hoe je een bevredigend leven leidt.
De conclusies die Waldinger in het filmpje trekt zijn gebaseerd op een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Universiteit van Harvard. De studie – waarin 724 mannen van hun tienerjaren tot hun oude dag zijn bestudeerd – is wellicht het langslopende onderzoek naar het leven van volwassenen dat ooit is gedaan. Het loopt al – wait for it – 75 jaar lang.
Back in the days
Laten we even teruggaan in de tijd. Het is 1938. De deelnemers aan het onderzoek worden opgedeeld in twee groepen: de ene groep betreft studenten van de Universiteit van Harvard, de tweede groep betreft jongens uit de armste buurten van Boston. Alle tieners worden thuis geïnterviewd en medisch onderzocht.
Lees ook: De sleutel naar een gelukkig leven? Je tijd goed indelen (dit is hoe je dat doet)
De jaren gaan voorbij, en de tieners worden volwassen. Ze leiden verschillende levens: de een wordt fabrieksarbeider, de ander advocaat. Eén van de jongens wordt zelfs president van de Verenigde Staten. Om de paar jaar worden de mannen opnieuw geïnterviewd. Nu, 75 jaar later kunnen er een aantal conclusies worden getrokken aan de hand van het onderzoek. De belangrijkste boodschap luidt als volgt: een goed leven bestaat uit goede relaties.
The big three
Waldinger benoemt in zijn TedTalk 3 grote lessen over relaties. De eerste is dat sociale banden goed voor ons zijn, en dat eenzaamheid dodelijk is. Het blijkt dat mensen met meer sociale banden (zoals familie, vrienden en een gemeenschap) gelukkiger zijn, fysiek gezonder en dat ze langer leven dan mensen met minder sociale banden.
De 2de les is dat het niet gaat om het aantal vrienden dat je hebt (en of je in een vaste relatie zit), maar om de kwaliteit van je relaties. Een huwelijk vol conflicten waarin weinig ruimte is voor genegenheid is heel slecht voor onze gezondheid, stelt Waldinger. Misschien zelfs slechter dan een echtscheiding is.
Een 3de grote les over relaties en gezondheid is dat goede relaties niet alleen ons lichaam beschermen, maar ook ons brein. Ze geven ons een buffer tegen een aantal kwalijke kantjes van het ouder worden, zoals geheugenverlies. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen die in een relatie het gevoel hebben dat ze kunnen rekenen op de ander in tijden van nood, langer een scherp geheugen behouden.
Meer lezen over een gelukkig leven?
- Tips om een diepere connectie met anderen te creëren.
- Leren van de Denen: waarom ze zo gelukkig zijn (en vooral normaal doen)
- ‘Zielsgelukkig lag zij doodziek op bed’: kun je gelukkig zijn als je ziek bent?