Romy van Poppel
Romy van Poppel Work 17 apr 2019

Wat je nodig hebt op werk om gelukkig te zijn

Is geluk maakbaar of is het iets dat je overkomt? Volgens onderzoek dat hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky deed, is slechts 10 procent van ons geluk te wijden is aan externe factoren. Goed nieuws!

Ben jij ongelukkig in je werk en benieuwd wat jij zelf kan doen om gelukkig te worden? Daar zou je zomaar eens héél snel achter kunnen komen.

Hoe zie jij de wereld?

Pak een lekker glas water voor jezelf en drink het voor de helft op. Is het glas halfvol of half leeg? Jouw overtuigingen bepalen hoe jij de wereld ziet en welke beslissingen je maakt. Dit is het beste te illustreren met het voorbeeld hierboven. Objectief gezien zit er een zelfde hoeveelheid water in het glas, maar hoe jij naar de wereld kijkt, bepaalt wat jij ziet. Deze overtuigingen verschillen van mens tot mens, maar ook gedurende jouw leven kunnen jouw overtuigingen veranderen.

Veel van deze overtuigingen ontstaan in onze kindertijd. Dit is een onbewust proces dat ons op dat moment beschermt. Maar wat in deze tijd behulpzaam was, is in een totaal andere situatie onbehulpzaam. De methode van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) kan je helpen deze overtuigingen aan te passen. NLP is ontstaan vanuit het bestuderen van gelukkige mensen. Hierbij werd gekeken naar hun patronen, woordkeuze en omgaan met emoties. Hoewel jouw overtuigingen vaak nog onbewust zijn, kan je je hier wél bewust van worden. Hoe praat jij over jouw werk en jouw capaciteiten? Focus jij je op wat er niet goed gaat en niet leuk is in plaats van alle dingen die je wel leuk vindt?

Zo word je gelukkiger met je baan

Wil je gelukkiger zijn met je baan? Neem dan als eerste het stemmetje in jouw hoofd onder de loep. Vraag jouw collega’s, partner of vrienden om te letten op de manier waarop je spreekt over jouw werk. Grote kans dat je thuis komt na een dag werken en vooral vertelt wat er minder goed ging. Uit een bijzondere training die ik zelf heb gevolgd, kreeg ik als opdracht om positief te selecteren. Als je een foto-album maakt dan plak je alleen de mooiste foto’s in het boek en niet de mislukte foto’s, toch? Doe dit ook wanneer je anderen vertelt over een ervaring of jouw werkdag. Vertel ze alleen wat er wel leuk was en goed ging. Het lijkt in eerste instantie alsof je informatie achterwege houdt, maar doe het een tijdje, je gaat je gegarandeerd anders voelen!

Naast feedback vragen over de manier waarop je spreekt, zijn er nog andere manieren om jouw overtuigingen behulpzaam te maken. Zo kan meditatie je hierbij helpen en het bijhouden waar je dankbaar voor bent, werkt ook goed. Dankbaarheid is een bijzondere emotie die de focus legt op de fijne dingen in jouw leven. Daar waar je je op richt, dat groeit. Dus is het van belang dat je de focus hebt op al het goede in jouw werk. 

Geluk is maakbaar

Merk je weerstand bij jezelf? Vraag jezelf eens af waar dit gevoel vandaan komt. De overtuiging dat jouw eigen (werk)geluk maakbaar is, kan heel bevrijdend of juist heel beangstigend zijn. Want wat als je niet gelukkig bent, betekent dit dan dat je hier zelf de schuld van hebt? Schuld en verantwoordelijkheid zijn 2 verschillende dingen. Dus nee, je hoeft jezelf niet af te straffen als je nu niet gelukkig bent in je werk. Maar door wel jouw verantwoordelijkheid te pakken, pak jij de leiding over jouw geluk.

Daarnaast kan het natuurlijk ook zijn dat jouw baan echt niet bij jou past. Wat maakt dat je dan toch dag in dag uit kiest om iets te doen waar je niet gelukkig van wordt? Zegt het stemmetje in jouw hoofd dat geld verdienen niet leuk hoeft te zijn? Dat je toch nergens anders aangenomen wordt? Dat je echt niet weet wat je wil? Dat de baan waar je naar op zoek bent ‘later’ wel komt? Het lijken waarheden, maar ook dit zijn overtuigingen. Zelf dacht ik jarenlang zo, totdat ik mijn overtuigingen veranderde. Nu doe ik iedere dag werk wat mij een gelukkig mens maakt.

Romy van Poppel schrijft voor Bedrock over (werk)geluk én werkt bij Flink, ‘ondernemers in geluk’. 

Meer lezen over werkgeluk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat je nodig hebt op werk om gelukkig te zijn
Sluiten