Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 17 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Er is een nieuwe top tien gelukkigste landen (en Nederland staat op plaats zes)

Elk jaar onderzoeken de Verenigde Naties 156 landen op het geluksniveau van de inwoners, en elk jaar komt daar een top tien uit. Hoewel de vraag natuurlijk blijft hoe realistisch het beeld is dat zo’n lijstje geeft, is het toch fijn om te weten dat we op nummer zes staan. Of nou ja… blijven staan. Vorig jaar stonden we ook al op nummer zes, dus in feite zijn we er niet echt op vooruit gegaan. Sterker nog: gemiddeld gezien zijn we zelfs net een beetje ongelukkiger geworden tussen 2016 en 2017.

Waar dat door komt weten we niet precies, want er wordt gekeken naar een flink aantal factoren. Zo worden onder andere de verdeling van welvaart, sociale verbondenheid, vertrouwen in de samenleving en de overheid, kwaliteit van de zorg en vrijheid onderzocht, schrijft de NOS.

De eerste plek is wel veranderd: vorig jaar werd die nog ingenomen door Noorwegen, dit jaar staan de Finnen aan kop qua gelukkigste landen. Daarna volgen Noorwegen, Denemarken, IJsland en Zwitserland. Canada is met zijn zevende plek het eerste land buiten Europa dat in de top tien staat. Het moge duidelijk zijn: wie gelukkig wil zijn, hoeft niet per se in tropische oorden te wonen – integendeel. Voor wie dat wel wil, zijn Nieuw-Zeeland (plek acht) en Australië (plek tien) goede opties. De verschillen tussen de landen in de top tien zijn wel erg klein.

Dit vind je vast ook leuk: Hoe je geluksniveau deels bepaald wordt door je genen.

 

Geluk is afhankelijk van de omgeving

Het rapport focust zich dit jaar voor het eerst niet alleen op geluk, maar ook op migratie binnen en tussen landen. Daarom zijn 117 landen ook ‘beoordeeld’ op het geluksniveau van immigranten en hun host communities. Volgens de VN zijn de resultaten ‘over het algemeen positief’.

Wat ze daarmee bedoelen: de ranglijst van landen op basis van het geluk van de immigranten, is ongeveer hetzelfde als de ranglijst op basis van het geluk van de rest van de inwoners. Zo zijn de immigranten in Finland ook het meest gelukkig. Volgens de VN betekent dit dat ons geluk vooral afhankelijk is van de omgeving waarin we leven, en dus relatief snel kan veranderen. Hun conclusie is duidelijk: ‘De landen met de gelukkigste immigranten zijn niet de rijkste landen, maar de landen met goede sociale en institutionele steun voor een beter leven.’

Het is zelfs zo dat ‘oorspronkelijke inwoners’ ook gelukkiger worden als migranten meer worden geaccepteerd. Wel opvallend is dat immigranten in gelukkige landen net iets ongelukkiger zijn dan ‘locals‘, terwijl dat precies andersom is in ongelukkigere landen. Hoe dan ook, we mogen in ieder geval blij zijn dat we hier wonen – dus geen gezeur meer over alle regen, alsjeblieft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Er is een nieuwe top tien gelukkigste landen (en Nederland staat op plaats zes)
Sluiten