Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Society 15 apr 2019

Good News Monday: Nederland zit vol tevreden mensen blijkt uit onderzoek

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis positieve nieuwtjes en daden goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hoop goed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: het grootste deel van de Nederlanders is tevreden met zijn leven!

Je zou het bijna niet geloven als je de reacties onder een nieuwsbericht op Facebook leest, maar Nederlanders zijn toch echt tevreden met hun leven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar 2 procent is negatief en 12 procent staat er neutraal tegenover, wat betekent dat het overgrote deel (86 procent!) tevreden is met hun leven in Nederland.

Tevreden over Nederland

Nederlanders zijn niet alleen tevreden met hun eigen leven, maar ook met hoe het in Nederland gaat. Het CBS heeft voor het eerst gevraagd hoe mensen kijken naar de rest van de samenleving. Daar liggen de cijfers iets lager, maar de meerderheid (6 op de 10) is optimistisch over hoe het in Nederland gaat.

Lees ook: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Tevreden én gelukkig

Alhoewel we het in Nederland heerlijk vinden om te klagen, zijn we eigenlijk hartstikke tevreden over ons leven. We staan ook niets voor niets op plek 5 in het World Happiness Report. Van de 156 landen zijn alleen de Finnen, Denen, Noren en IJslanders nét iets gelukkiger.

Ons geluk begint bovendien al vroeg, want Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst van alle kinderen uit westerse landen. Toch kunnen we wat ons betreft veel leren van de vrije opvoedstijl van de Zweden, waar er minder prestatiedrang is en meer wordt buiten gespeeld.

Ondanks de positieve resultaten van deze gelukstest, zit klagen nou eenmaal in ons bloed. Gek genoeg lijkt dat juist één van de redenen dat we zo gelukkig zijn. Dat we kunnen klagen, betekent namelijk dat we vrij zijn om te spreken en onze mening kunnen uiten. Die persoonlijke vrijheid – die sommigen dus maar wat graag uiten op Facebook – is een belangrijke reden dat we ons zo gelukkig en tevreden voelen.

Verder lezen over geluk

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en download Bedrock's Grote Vegan Kookboek 🌿

Reageer op artikel:
Good News Monday: Nederland zit vol tevreden mensen blijkt uit onderzoek
Sluiten