Suzanne van Duijn
Suzanne van Duijn Mind 20 mrt 2018

Van Grundlichkeit tot slofjes: wat we kunnen leren van de Duitsers

Een vleugje ‘je ne sais quoi’ van de Fransen, de ‘no worries’-mentaliteit van de Australiërs, of toch de Duitse Pünktlichkeit? Over de bekendste eigenschappen van Duitsers wordt zelden geschreven, terwijl we er zeker een voorbeeld aan kunnen nemen. Dít kunnen we leren van onze oosterburen.

1. Kritisch

Duitsers zijn heel nadenkend en delen graag hun stevig gefundeerde mening met anderen. Vindt een Duitser op een ouderavond dat er iets beter kan aan het onderwijs? Dan kun je een uiteenzetting verwachten waarbij hij of zij net zo lang het woord neemt tot het standpunt duidelijk is. Debatteren kun je leren! Soms irritant, maar tegelijkertijd bewonderenswaardig dat Duitsers niet alleen kritisch en niet snel tevreden zijn, maar ook een eigen mening hebben over hoe het beter kan. Niet alleen klagen zoals wij dat soms doen dus. 😉

2. Grundlichkeit

Heel gestructureerd, heel grondig. Dat is dat Grundlichtkeit vrij vertaald betekent. Zeker als het op werk aankomt, kunnen de Duitsers daar wat van! Niets gebeurt met de Franse slag en ze nemen geen genoegen met half werk (zie punt 1). Moet er iets gebeuren? Dan wordt het onderwerp aangepakt tot het opgelost is. Als Duitsers iets doen, doen ze het goed!

3. Liefdevol

De Duitsers lijken misschien hard of stug, maar achter dat harnas schuilt een liefdevol volk. Men begroet elkaar met een innige omarming, ook de mannen. Mailtjes beginnen en eindigen met het warme ‘Liebe’, ook op het werk. Een fijne manier om met je collega’s om te gaan, ook als je geen beste vrienden bent.

4. Slofjes

Gastvrijheid is misschien niet iets wat je bij Duitsers zou verwachten, maar met deze mooie gewoonte zijn onze oosterburen toch gastvrijer dan Nederlanders. Als je bij mensen thuis komt om even te kletsen of te eten, staan er slofjes voor je klaar. Zo krijg je geen koude voeten en neem je het vuil van buiten niet mee naar binnen. Vilten klompjes of een dik paar sokken: de keuze is reuze!

Dit vind je vast ook interessant: De lessen die Nederlanders van Australiërs kunnen leren (als heb vertrouwen in het positieve).

 

5. Sociale controle

Sociale controle kan natuurlijk ook negatief zijn, maar op de manier waarop Duitsers het doen, kan niemand wat tegen hebben. Neem bijvoorbeeld een druk kruispunt waar verschillende mensen voor het stoplicht staan te wachten, waaronder een kind. Op het moment dat iemand dan door rood fietst, zal diegene erop worden aangesproken door de rest van de wachtenden. ‘Er staat note bene een kind, dus geef het goede voorbeeld!’ Zo weet je in ieder geval dat je je kind niet alleen hoeft op te voeden als je omringd bent door Duitsers.

6. Veerkracht, verbroedering, verbetering

Het Duitse volk heeft een gemeenschappelijke, heftige geschiedenis. Eerst de oorlogen, later de Muur. Geen fijne oorzaken, maar hierdoor hebben de Duitsers wel een band: het verleden heeft de mensen verbroederd. Bovendien heeft al die narigheid voor een flinke portie veerkracht gezorgd. De Duitsers zijn niet snel klein te krijgen. En ze doen hard hun best om hun vroeger niet al te beste reputatie op te poetsen; dat is bijvoorbeeld één van de redenen waarom Merkel zich zo inspant voor vluchtelingen.

Kortom: niets om je voor te schamen als jij op reis als Duitser wordt aangezien!

Wil je na dit artikel meer Duitsers leren kennen, of deze Duitse eigenschappen zelf ervaren? Op het platform 2 glimpse, dat culturele uitwisselingen faciliteert, kun je contact leggen met een Duitser – of met een Italiaan, Griek of Noor, als je dat tóch liever hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Van Grundlichkeit tot slofjes: wat we kunnen leren van de Duitsers
Sluiten