Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 7 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat we kunnen leren van de levenswijze van deze Amazone-stam (de gezondste mensen ter wereld)

Ooit van de Tsimane-stam gehoord? Waarschijnlijk niet. Maar als je ze eenmaal kent, wil je het liefst alles over ze weten – om het vervolgens zelf over te nemen. De stam, die in het Amazone-regenwoud van Bolivia leeft, heeft namelijk de gezondste mensen ter wereld. Nooit eerder werd er een stam ontdekt waarin mensen zelfs aan het einde van hun leven geen verkalkte slagaders hadden. Hartaanvallen? Die kent de stam niet.

Een onderzoek naar het verband tussen een ‘pre-industriële’ levenswijze en de lage kans op hart- en vaatziekte laat ons zien waarom.

Deze levenswijze lijkt dé sleutel tot een gezond leven

De Tsimane-stam leeft nog op de manier waarop wij in de steentijd leefden: ze jagen, verzamelen, vissen en verbouwen. En de levenswijze van deze Amazone-stam lijkt de sleutel te zijn tot een gezond leven: de mensen in het regenwoud hebben niet alleen minder calcium in hun hart- en bloedvaten, maar ook een lagere bloeddruk en minder cholesterol en glucose in hun lichaam.

Daarnaast roken ze uiteraard niet en hebben ze een beter BMI omdat ze veel bewegen. Die factoren samen zouden de reden kunnen zijn voor een verlaagde kans op hart- en vaatziekten, volgens het onderzoek. Ook hun lage consumptie van verzadigde vetten en hoge consumptie vezelrijke koolhydraten zou daarbij helpen.

Luister ook: Bedrock Talks: de nieuwe podcast over voedingstrends en voeding als medicijn staat nú online

Dat vormt een groot contrast met de Westerse wereld, waar hart- en vaatziekten nog altijd een veelbesproken onderwerp zijn. In geïndustrialiseerde landen heeft zelfs meer dan de helft van de bevolking een verhoogde kans op hartproblemen. Als je alleen kijkt naar de ‘leeftijd’ aan de hand van slagaders, is die bij een tachtigjarig stamlid hetzelfde als bij een vijftigjarige Amerikaan. Wat dan wel weer apart is, is dat de Tsimane-mensen gemiddeld ‘maar’ zeventig jaar worden.

Veel vezels, weinig vet

Nou is de levenswijze van jagers en verzamelaars een beetje moeilijk te implementeren in Nederland. Maar we kunnen wél iets leren van hun beweging en dieet. Zo bestaat driekwart van hun voedsel uit vezelrijke producten als rijst, noten, mais en fruit, tegenover slechts 14 procent vlees. Suiker en vet zijn bijna niet aanwezig. Daarnaast zitten ze slechts tien procent per dag (vergeleken met 54 procent in industriële landen) omdat ze gemiddeld acht uur lang jagen en verzamelen.

De gedachte dat dat de sleutel is naar een gezond hart, wordt ondersteund door het feit dat de gezondheid van de stam heel erg achteruit gaat nu de mensen in contact komen met de geïndustrialiseerde wereld. Nu ze met boten naar de markt kunnen om voedsel te kopen,wordt hun beweging drastisch minder, vertelt een onderzoeker aan The Guardian. Hun hart wordt daardoor slechter en hun cholesterol hoger.

Mocht je nou iets met dit geheim willen doen: met ongeveer zestien kilometer wandelen per dag moet het lukken. Loop eens een rondje door het park, bijvoorbeeld. Maar maak je geen zorgen, elektriciteit en warm water mag je wel houden.

Meer leren van andere landen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️