Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 7 mei 2020
Leestijd: 6 minuten

In een Tiny House wonen, hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk?

Wonen in een Tiny House, dat is een droom voor velen. De vrijheid, de financiële onafhankelijkheid en het duurzame leven lonkt. Vooral in onzekere tijden, zoals nu. Maar wat houdt het nou precies in en wat heb je er allemaal voor nodig om permanent in een Tiny House te kunnen wonen?

We spreken met Natasja Oosterloo van Tiny House Nederland, die samen met haar man sinds 2 jaar in een Tiny House woont en zich inzet om deze beweging in Nederland op de kaart te zetten. “Het gaat de goede kant op, maar je moet nog steeds het grootste gedeelte van het werk zelf doen en uitzoeken.”

Wat zijn Tiny Houses (niet)?

Nog even voor de duidelijkheid, een Tiny House is geen vakantiehuisje, maar een nieuwe woonvorm met een duidelijke onderliggende filosofie. Het zijn kleine, volwaardige en vrijstaande woningen met een vloeroppervlak van maximaal 50 vierkante meter en een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk.

Een ander belangrijk kenmerk van Tiny Houses is dat er permanent in wordt gewoond. Ze zijn dus niet bedoeld voor recreatief gebruik. Er zijn wel Tiny Houses die tijdelijk op campings staan, maar dat is bijna altijd in afwachting van een permanente plek.

Verder zijn er twee soorten Tiny Houses: op wielen en zonder wielen. Verplaatsbare Tiny Houses staan veelal op braakliggende terreinen, met als doel er tijdelijk te wonen. Niet-verplaatsbare Tiny Houses zijn gebouwd op een vaste fundering en bevinden zich op een locatie waar ze permanent blijven staan. In beide vormen heb je een inschrijving in de Basis Registratie Personen (BRP) op het adres waar je Tiny House staat.

Ook lezen: Hier willen we wonen: een ‘tiny house village’ in Amerika

Waarom zou je in een Tiny House willen wonen?

Natasja: “Het begint allemaal bij de wens om op een andere manier te gaan leven: duurzamer, eenvoudiger en financieel onafhankelijk. Daarbij kan er behoefte zijn om in een sociale community en in een zelfontworpen huisje te wonen. Het zal je ecologische voetafdruk verkleinen en je maandelijkse kosten drastisch verlagen.”

Uit onderzoek is gebleken dat Tiny House bewoners graag in een groepje van 5 tot 20 Tiny Houses bij elkaar willen staan. Niet als een commune met strenge regels, maar eerder als een samenredzame community, waar er naast privacy ook ruimte is voor een deeleconomie, bijvoorbeeld door het delen van een auto en/of moestuin.

De oriënterende fase

Als je overweegt om in een Tiny House te gaan wonen, besef dan wel dat je moet overstappen naar een Marie Kondo-achtige levensstijl.

Natasja: “Het huis rekt niet uit, dus je moet keuzes maken. Om de zoveel maanden ga ik weer alle kasten langs en begin ik opnieuw met ontspullen. Daarnaast vraagt het om een super efficiënte indeling van je Tiny House. Een badkamer met ligbad, een ruime zithoek én een leefkeuken gaan niet allemaal passen in je huisje.”

In de Tiny House filosofie is het normaal dat je zelf nauw betrokken bent bij het ontwerp (en eventueel de bouw) van je huis. En omdat ieders persoonlijke voorkeuren anders zijn, zien alle Tiny Houses er anders uit. Bedenk daarom als eerst wat jij het belangrijkst vindt. Wat vind jij de fijnste ruimte in het huis waar je nu woont?

Wet- en regelgeving rondom Tiny Houses

Stel dat je een mooi huisje hebt gevonden of ontworpen. Wat dan? Natasja: “Dan komt de vraag: waar zou je kunnen gaan staan? Hoe werkt het precies met de gemeente? Welke wet- en regelgeving is er allemaal van toepassing? Er komt heel wat bij kijken. Met Tiny House Nederland proberen we de kennis steeds meer te laten groeien, ook bij belanghebbenden. Daardoor zien we ook dat steeds meer gemeentes ruimte vrij willen maken voor Tiny Houses.

Dat betekent niet dat het kant-en-klaar is en dat je zomaar een plek krijgt aangeboden waar je dan kunt gaan staan. Je moet nog steeds heel veel van het werk zelf doen, plannen maken en laten zien wat je wilt, want het is nog steeds hartstikke nieuw.

Gelukkig zijn er steeds meer plekken waar je voor langere tijd (10 tot 15 jaar) of zelfs permanent kunt staan. Op de website van Tiny House Nederland vind je voorbeelden van zulke Tiny House projecten in heel Nederland.”

De Tiny House beweging spreekt veel mensen aan en door de pandemie is die groep nog een stuk groter geworden. Natasja: “Iedereen is aan huis gebonden en niemand kan niet meer vluchten van wat ze thuis hebben staan. Veel mensen gaan daarom aan de slag met opruimen en beseffen dat veel spullen om je heen verzamelen geen oplossing is.”

Initiatiefgroepen en duurzaamheid

Als je een mooie plek hebt gevonden is het verstandig om een initiatiefgroep op te richten. Natasja: “Dat is iets wat je vaak ziet gebeuren, dat mensen in groepjes bij elkaar gaan zitten om hun project van de grond te krijgen. Daarmee kun je beter in gesprek met de gemeente of andere belanghebbenden, omdat je dan wat sterker staat.”

Must read: Op Tiny House-visite bij Bas: ‘Klein wonen is prima, zolang de rest in de buurt is’

Verder is voor een hele grote groep mensen het duurzame aspect ook heel belangrijk. “Een klein huis is makkelijker te verwarmen. Met zonnepanelen op het dak heb je een groot deel van het jaar al genoeg energie om je huis van voldoende elektra te voorzien. Dan is het een stuk makkelijker om voorzichtig om te gaan met energiebronnen.” aldus Natasja.

Wat moet je opgeven om in een Tiny House te wonen?

Natasja: “We hebben geen zekerheid over de plek waar we wonen. Er zijn een aantal projecten die voor lange tijd – en sommige zelfs permanent –  staan, maar veelal zijn ze tijdelijk. Nu zijn mijn man en ik allebei flexibel met werk en hebben we geen kinderen. Maar er zijn ook gezinnen waarbij een vaste standplek in een bepaalde regio wél belangrijk is.

Verder vond ik het ontspullen en dingen wegdoen juist heel fijn. Ik heb niks gemist van alle spullen die we hebben weggegaan, dus dat zegt genoeg. En we staan met een groep mensen, dus dat maakt je een stuk sterker. Je kunt het met elkaar doen en alles delen.”

Wat krijg je er allemaal voor terug?

Natasja: “Heel veel energie. Dat haal ik uit de manier waarop we leven: veel buiten zijn en met mensen om ons heen. Dat community-aspect vind ik heel waardevol. Nu lees je online ook weleens verhalen dat mensen instant gelukkig worden als ze al hun spullen wegdoen en in een Tiny House gaan zitten. Dat is natuurlijk onzin, want je neemt jezelf mee naar een Tiny House.

Het is niet de oplossing voor alles, maar het maakt je leven wel wat rustiger en overzichtelijker, waardoor je meer kunt focussen op jezelf en wat jij belangrijk vindt in het leven. Ons Tiny House is over 2,5 jaar afbetaald en dat geeft nóg meer financiële vrijheid. Dat is een hele geruststellende gedachte.”

Meer over Tiny Houses?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️