Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Betere wereld 20 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom (veel) kleiner wonen in zogeheten tiny houses de wereld zou kunnen redden

Waarom zou je een groot huis willen als je ook gelukkig kunt zijn in een gezellig klein huis? Een kleine woning doet niet onder aan die grote villa van je dromen. In Amerika is een ware hype ontstaan rondom deze zogeheten ‘tiny houses’. Niet gek, want ze zijn naast mooi, comfortabel en praktisch ook een stuk duurzamer.

Ruim een derde van alle huishoudens in Nederland bestaat uit één persoon. Maar wat heb je dan aan een groot huis? Een klein huis is knus en gezellig en geeft je meer levensvrijheid. Je zit niet vast aan een enorme hypotheek in een onzekere economie. Een klein en compact huisje geeft je daardoor een stuk meer financiële zekerheid.

Compactheid is efficiënter

Door zijn compactheid is de woning ook een stuk efficiënter. In de koude wintermaanden hoef je maar een kleine ruimte warm te houden en er zijn minder lampen nodig om het huis te verlichten. Dit maakt de woning energiezuinig, en dus duurzaam. De compactheid van de woning zorgt er ook voor dat je geen overbodige spullen gaat kopen: het past namelijk toch niet.

Lees ook: Bestemming offline: deze 5 tiny houses kan je gewoon huren in Nederland

Met een klein en compact huisje blijven de kosten dus bescheiden. De drempel is dan ook lager om te kiezen voor de nieuwste, duurzame materialen en technieken: de kosten zullen niet zo snel de pan uit rijzen. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam hout van de lokale ondernemer en maak gebruik van goede isolatietechnieken.

Ook in Nederland is er steeds meer belangstelling voor een tiny home. Een van de eerste Nederlanders die in zo’n huisje gaat wonen, is Marjolein Jonker. Roomed sprak met haar over haar mini huisje.

Duidelijk: een huis hoeft niet groot te zijn. Doe inspiratie op met de beelden van deze prachtige kleine woningen.

Kijk mee met onze tiny houses-visites bij Roel, maar ook bij Jolijn en spraken we eerder met Hanneke over haar tiny house-droom!

Meer tiny houses?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom (veel) kleiner wonen in zogeheten tiny houses de wereld zou kunnen redden
Sluiten