Redactie
Redactie Better World 5 jun 2018

Op Tiny House-visite bij Bas: ‘Klein wonen is prima, zolang de rest in de buurt is’

Leven in een Tiny House: een eigen keuze of gebrek aan beter? En wil je zo knus mogelijk leven of is het je ecologische voetafdruk die je graag wat maatjes kleiner ziet? In deze rubriek gaan The Issue en Bedrock langs bij Nederlanders die in een Tiny House wonen. Deze week spreken we Bas Huisman. Geen bewoner, maar ontwikkelaar van tiny living.
Het wonen in een tiny house wordt steeds populairder, maar niet iedereen weet waar hij of zij moet beginnen met een plan. Het huisje moet gemaakt worden, dan moet je ergens mogen staan van de gemeente en het vergt ook een boel klusweken. Maar: duurzaam is tiny wonen wel. En de grote vraag naar het klein wonen in combinatie met duurzaamheid sprak Bas enorm aan. Naast dat hij vooral bezig is het met herontwikkelen van bestaande gebouwen, zorgt hij met liefde voor restauratie en duurzame nieuwbouw.

Nieuwbouw, gecombineerd met restauratie. Hoe moet ik dat voor me zien?

“Het is begonnen bij het feit dat ik het zonde vind dat gebouwen leeg staan. Dat geldt ook voor het monumentale gebouw aan de Biezendijk in Lopikerkapel. Met die 40250 vierkante meter grond moét wel wat gedaan worden. Het gaat er als volgt uitzien: het grote monumentale gebouw blijft staan en wordt omgetoverd tot multifunctioneel gebouw. Zo komt er een groot café-restaurant in, meerdere reserveerbare eetzalen en het liefst ook een trouwlocatie. Op het stuk land dat niet monumentaal getiteld is, wordt een grote glazen kas neergezet, die alle bewoners en wellicht zelfs de chefs uit het restaurant met elkaar delen.”

Klinkt als een uitgedacht plan. Wie mogen er allemaal komen wonen?

“De doelgroep is zo divers als maar kan. Het liefst heb ik jonge gezinnetjes, ouderen, ondernemers en studenten door elkaar heen wonen. Hoe de persoon in kwestie wil wonen, is bespreekbaar. Je kunt de woningen kopen, huren of zelfs leasen. In principe heeft een mens maar weinig nodig in een huis. Je komt thuis om te slapen, te koken en te eten. En niemand vindt klein wonen erg, zolang de rest van de voorzieningen maar dichtbij is. En daar spelen wij op in. Zo zorgen we voor verschillende faciliteiten op het terrein: van sportgelegenheden tot groenteboer en van een natuurzwembad tot een soort PostNL-punt. En wat een heel belangrijk aspect is voor het terrein, is duurzame zorg.”

Zorg voor het terrein, de inwoners of de omgeving en het milieu?

“Eigenlijk allemaal. Er zijn meerdere manieren waarop ik duurzaamheid in dit project terug wil laten komen. Allereerst komt het type woning aan bod. Voor elke boom die wordt gekapt voor het bouwen van een huis, worden er twee teruggezet in de natuur. Daarbij worden de voorzieningen op en rondom het terrein ook zo duurzaam mogelijk. Eén van de sloten wordt een natuurzwembad en alle groente en fruit worden in de kassen verbouwd. Ten derde is het heel duurzaam om jong en oud met elkaar te laten wonen. Waar de oudere buurvrouw kan helpen met het oppassen op de kindjes, doet de jonge vader de boodschappen voor zijn oude buurvrouw. En de vierde manier waarop we duurzaamheid centraal willen zetten, is in de zorg. Iedereen heeft zorg nodig, maar er is een grote groep die weleens vergeten wordt. Zo zijn verstandelijk en/of lichamelijk beperkten net zo goed onderdeel van de omgeving als mensen die niet met deze problemen te kampen hebben. En ook hen wil ik dezelfde kans geven.”

Is het de bedoeling dat je een kleine, zelfstandige gemeenschap gaat creëren?

“Nee, dat is absoluut niet het idee. Er wonen dan wel meerdere mensen op een terrein. Maar er zijn meerdere centrums in de buurt en dat houdt het contact met de omgeving ook heel toegankelijk. En de toegankelijkheid met de gebieden om de Biezendijk heen moet net zo ‘samen’ voelen als het wonen op dit terrein. Geen community, maar een terrein met vrije in- en uitloop. Er is al veel belangstelling en aandacht voor het resultaat van het project en we hopen binnen nu en drie jaar de eerste bewoners te kunnen verwelkomen in het afgemaakte terrein!”

Check de tekening van het Tiny House!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op Tiny House-visite bij Bas: ‘Klein wonen is prima, zolang de rest in de buurt is’
Sluiten