Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 11 mei 2019
Leestijd: 4 minuten

Zonnepanelen kopen: dit wil je weten als je eraan begint

Dat zonnepanelen milieuvriendelijk zijn, hoeven we je vast niet te vertellen. Je wekt op deze manier namelijk zelf energie op (of nou ja, de zon), zonder dat daar milieuvervuilende stoffen bij vrijkomen. Je bespaart 1000 kilo CO2 per jaar met een set van 10 zonnepanelen. Alhoewel je ze steeds meer op daken tegenkomt, wil nog niet elke Nederlander door de prijs zonnepanelen kopen. Twijfel je over het investeren in zonnepanelen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Voor we beginnen, willen we meteen een vooroordeel over zonnepanelen uit de lucht halen. “Maar in Nederland schijnt de zon toch niet genoeg voor zonnepanelen?” Een veelgehoorde uitspraak, maar een verkeerde aanname. Er wordt namelijk ook gewoon energie opgewekt bij bewolkt weer. Ook in Nederland kan je de energie voor een heel huishouden opwekken.

Zonnepanelen kopen

Waar moet je nou aan denken bij zonnepanelen kopen? Wij zetten het op een rijtje.

Vergunning?

Om zonnepanelen te kunnen plaatsen heb je meestal geen vergunning nodig. Er zijn uitzonderingen (monumenten bijvoorbeeld), dus check voor de zekerheid of dat bij jou ook het geval is.

Geschikt dak?

Gelukkig is bijna elk dak geschikt voor zonnepanelen. Je hoeft dus niet per se een schuin dak te hebben. Houd er wel rekening mee dat de panelen het meeste opleveren als ze richting de zon geplaatst zijn, daarom is de optimale richting logischerwijs het zuiden. Geen zorgen als je een dak op het westen of het oosten hebt, dan heb je alleen een lagere opbrengst en zijn er meer zonnepanelen nodig.

Een ander element waar je rekening mee moet houden: de hellingshoek. Welke hellingshoek ideaal is, hangt af van de richting van je dak. Zo is bij een dak op het zuiden een hellingshoek van 30 graden ideaal. Bij een dak naar het oosten of westen is dat weer 40 graden. Op een plat dak zorgt een montagesysteem ervoor dat de panelen de ideale hoek hebben.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Per jaar verbruikt het gemiddelde huishouden 3000 kWh stroom. Daarvoor zou je 12 zonnepanelen van 290 wattpiek (wp) nodig hebben. Maar dat verschilt enorm tussen kleine en grote huishoudens.

Kan je verdienen aan het ‘te veel’ aan opgewekte stroom?

Wek je meer stroom op dan je huishouden nodig heeft? Voor je overschot aan opgewekte stroom krijg je een ‘terugleververgoeding’ van je energieleverancier. Hoeveel dit precies is, hangt af van welke leverancier je hebt. De energieverstrekkers zijn hier op hun website vaak nogal vaag over. De Consumentenbond heeft daarom een fijn overzicht gemaakt.

Lees ook: Hoe tof: dit huis (op zonne-energie) heeft een gigantisch grasveld op het dak

Zonnepanelen kosten

Dankzij technologische ontwikkelingen en schaalvergroting wordt zonnepanelen kopen steeds goedkoper. In de afgelopen 5 jaar zijn ze 25 procent goedkoper geworden. Dat betekent niet per se dat je nu voor een schijntje panelen in huis haalt. Het blijft natuurlijk een investering.

Je koopt ze voor een groot bedrag, waarna je wel kan profiteren van een lage energierekening. Een voorbeeld: als je 10 panelen op je dak hebt liggen, levert je dat volgens Milieucentraal 2.360 kWh op aan elektriciteit. Bij een energieleverancier betaal je daar zo’n 550 euro voor, die je nu dus niet hoeft te betalen.

Maar aan welk bedrag moet je denken? Hoe duur zijn zonnepanelen? Volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde plaatsing van dertien zonnepanelen zo’n €5000. Omdat de prijzen enorm verschillen per aanbieder, kan je het best veel verschillende offertes aanvragen. Bovendien kan de aankoop van de panelen goedkoper uitvallen, daarover lees je hieronder meer.

Zonnepanelen subsidie

Een financieel voordeel dat veel mensen over de streep trekt, is het feit dat je zowel op de zonnepanelen zelf als de installatie 21 procent btw terugkrijgt van de Belastingdienst. In feite betekent dit dat de zonnepanelen 21 procent goedkoper zijn. Een percentage dat flink aantikt, omdat het om een groot bedrag gaat.

Let op: de energierekening en de factuur voor de zonnepanelen moeten hiervoor op dezelfde naam staan!

Ook hebben sommige gemeentes regelingen om voordelig zonnepanelen te kunnen kopen. Dan krijg je bijvoorbeeld eenmalig een bedrag, of kan je een lening met een lage rente afsluiten. Check dit vooral bij je eigen gemeente voordat je panelen aanschaft, want dat is in elke gemeente anders.

Zonnepanelen schoonmaken

Je zonnepanelen schoonmaken is vaak gelukkig niet nodig. De regen doet het werk voor je. Denk je dat ze toch een schoonmaakbeurt nodig hebben? Doe het dan in mei, het voorjaar. Vanaf deze periode gaan je panelen natuurlijk weer veel energie opwekken.

Voor je zonnepanelen schoonmaken heb je geen speciaal schoonmaakmiddel nodig. Een emmer met lauw water en een spons volstaat volgens Nuon. Zelfs als je vogelpoep weg moet halen, kan je beter geen schoonmaakmiddel, maar gewoon een zachte doek gebruiken.

Meer over duurzame energie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Zonnepanelen kopen: dit wil je weten als je eraan begint
Sluiten