Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 5 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Planten in je kamer: dit zijn onze 5 favorieten mét hun gezondheidsvoordelen

Als je merkt dat de lucht in jouw huiskamer niet zuiver is, zet je er gewoon een paar luchtzuiverende kamerplanten neer en het probleem is opgelost. Zo werkt het toch, of niet? Helaas, zo zwart op wit is het allemaal niet. In een artikel van NRC lezen we dat kamerplanten in huis je humeur bevorderen, maar niet per se je gezondheid.

“Veel onderzoeken worden gedaan met concentraties die zo hoog zijn, dat ze in het echt niet voorkomen,” vertelt eco-toxicoloog Tom Dueck van de universiteit Wageningen aan NRC. Daarnaast lezen we dat de meeste vervuiling vermijdbaar is.

De grootste boosdoeners van een vervuilde lucht

Binnenshuis roken, verwarming met gaskachels en een keukengeiser zonder afvoer kunnen boosdoeners zijn waardoor de lucht onzuiver wordt. Deze problemen kunnen worden voorkomen door dagelijks een raam open te zetten.

Het is in elk geval nooit bewezen dat kamerplanten níéts doen voor de zuiverheid van de lucht in huis. Sterker nog, de NASA deed een groot onderzoek naar luchtzuiverende kamerplanten waar 10 krachtpatsers uitkwamen.

Daarom delen we onze 5 favoriete luchtzuiverende kamerplanten die niet alleen goed voor de lucht lijken te zijn, maar ook nog eens een aanwinst voor je interieur.

Onze 5 favoriete luchtzuiverende kamerplanten

1. Aloë vera

De Aloë vera is misschien wel één van de gemakkelijkste kamerplanten voor in huis – handig als je weleens vergeet om de planten water te geven. De plant vindt het namelijk prima om een tijdje in droge aarde te staan. Eens per 3 weken een klein scheutje is al voldoende. In het najaar en de winter hoef je de plant zelfs vrijwel geen water te geven. Ideaal!

De plant zuivert de lucht van chemicaliën. Als de lucht in huis écht sterk vervuild is, komen er allerlei bruine plekjes op de plant. Daarmee is de plant een soort natuurlijke indicator voor vervuilde lucht.

> Ook fijn: je kunt Aloë vera gebruiken als beautyproduct. Deze Aloë vera beautyrecepten gebruik je voor je huid én haar.

2. Strelitzia Nicolai

Deze flinke kamerplant is een echte eye catcher in huis. De grote bladeren hebben een luchtzuiverende functie. Er wordt extra zuurstof geproduceerd en schadelijke stoffen worden afgebroken.

3. Ananasplant

Waar de meeste planten overdag zuurstof afgeven, komt de ananasplant juist ‘s nachts om de hoek kijken met zijn luchtzuiverende krachten. De ananasplant wordt dan ook vaak in de slaapkamer neergezet, omdat de verse zuurstof tegen snurken kan werken.

4. Epipremnum Aureum

Als je deze hangplant op de juiste plek neerzet (een lichte plek zonder direct zonlicht en zonder tocht), dan kan ‘ie meerdere bladeren per week laten groeien. De plant kan zowel klimmen als hangen, wat hem een veelzijdige kamerplant maakt.

Deze kamerplant staat in die top 10 luchtzuiverende kamerplanten, onderzocht door de NASA. Uit dit onderzoek blijkt dat de huidmondjes op de bladeren schadelijke stoffen uit de lucht verwijderen.

Daarnaast schijnt de Epipremnum Aureum niet alleen de lucht in huis te verbeteren, maar ook op werkplekken waar printers en computers staan. Een ideale kamerplant voor op kantoor dus.

5. Ficus Elastica Belize

De Ficus Elastica zuivert formaldehyde uit de lucht. Het is een makkelijke plant, omdat hij zelfs op plaatsen met weinig licht prima blijft groeien. En hoewel we de normale versie al een prachtige kamerplant vinden, zijn we helemaal verknocht aan de Ficus Elasitca Belize. Deze kamerplant heeft namelijk roze bladeren en nerven – een plaatje om naar te kijken.

Meer lezen over planten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️