Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 23 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Door deze 5 (kamer)planten voel je je mentaal beter

Deze groene planten zijn niet alleen gezellig om naar te kijken, het is wetenschappelijk bewezen dat ze op positief bijdragen aan je humeur. Misschien niet zo’n gek idee om er eentje in je slaapkamer te zetten, om te voorkomen dat je met je verkeerde been uit bed stapt. 

Selfcare op een heel nieuw niveau: deze planten bezorgen je een goed humeur, het hele jaar door. We geven per plant tekst en uitleg over hun opvrolijkende werking.

Lavendel

Deze paarse bloemetjes worden al jarenlang ingezet tegen de meest uiteenlopende kwaaltjes. Lavendel werkt ontspannend, kan hoofdpijn tegengegaan, pijn tijdens de bevalling bestrijden, zorgt voor een betere nachtrust én komt van pas bij depressies.

Onlangs bleek uit een studie onder verpleegkunde-studenten dat de geur van lavendel effect had op het verlagen van hun hartslag in stressvolle situaties. Aanschaffen dus.

Aloë vera

Deze plant werd door de Egyptenaren ook wel ‘de plant van onsterfelijkheid’ genoemd en boven deurposten gehangen om duivelse geesten te verjagen. Vanuit een holistisch perspectief brengt de aloë positieve energie in je huis; vanuit een meer wetenschappelijk perspectief zet de plant overdag CO2 om in zuurstof en ze brengt ‘ie waterdamp in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid verbetert, waardoor je beter slaapt.

Oja, én waardoor je ‘s morgens minder chagrijnig bent. Wij zijn om.

Engelse klimop

Ook deze plant staat bekend als waanzinnig effectieve luchtreiniger. Hij werd door NASA-wetenschappers bekroond als nummer nummer één beste luchtfilterende kamerplant. Interesting. De plant neemt kankerverwekkende stoffen als rook en smog op, waardoor je binnenshuis weer heerlijk pure lucht in kunt ademen.

Dit vind je vast ook interessant: Wist je dat het stekken van kamerplanten goed voor je is? Dit is waarom (en een paar tips)

Bonuspuntje: ze zijn supermakkelijk te verzorgen en hebben heel weinig water nodig.

Basilicum

Niet alleen heerlijk op pizza en op de pasta gesnipperd, óók rijk aan linalool, een monoterpenol. De frisse geur wordt vaak gebruikt in aromatherapie, omdat uit onderzoek blijkt dat blootstelling aan linalool, stress voorkomt. Ruik dus maar eens goed aan je basilicumplantje. Doet wonderen.

Spathiphyllum (lepelplant)

Met zijn opvallende, witte bloem is deze kamerplant net zo mooi als functioneel. Deze wonderplant staat bekend om het effectief verwijderen van schimmelsporen in de lucht en het neutraliseren van giftige gassen. Een organische luchtreiniger die ervoor zorgt dat je je nog comfortabeler voelt in je eigen huis. Wat wil je nog meer?

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Roomed.nl.

Meer tips over planten?

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Door deze 5 (kamer)planten voel je je mentaal beter
Sluiten