Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 6 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

De duistere kant van het hebben van een hoog EQ

Je leest vaak – ook op Bedrock – over het hebben van een hoog IQ of EQ. Het kan je leven namelijk verrijken als je je gelukkig mag prijzen met een flinke dosis IQ of EQ. Beiden om verschillende redenen. Toch blijkt het hebben van een hoge emotionele intelligentie niet alleen voordelen te hebben. 

Onlangs benoemden we de voordelen van het hebben van een hoog EQ en hoe je dit zélf kan opkrikken. Maar in een interessante artikel van PsychologyToday wordt, op basis van verschillende onderzoeken, óók terecht gewezen op de nadelen ervan.

Een hoog EQ

Er bestaat geen twijfel over dat het hebben van een hoog EQ je in veel opzichten kan helpen tot meer succes in het leven. Uiteindelijk zijn het niet de beste werknemers die een promotie of loonsverhoging krijgen, maar degenen met de beste social skills en die voor zichzelf durven en kúnnen opkomen.

Mensen met een hoog EQ gebruiken het bewustzijn van hun emoties en die van anderen om hun doelen te bereiken. Een soort win-winsituatie dus. Een hoog EQ is dan ook gunstig bij het aangaan van relaties en vriendschappen. Mensen met een hoog EQ denken mee, voelen je aan, begrijpen en helpen je.

En daar zit meteen de twist.

De nadelen van een hoog EQ

Het hebben van een hoog EQ kan gebruikt worden om te helpen, te beschermen en het promoten van zichzelf en anderen. Maar het kan ook slim worden ingezet om zichzelf te promoten ten koste van anderen. Het gaat dan om het manipuleren van anderen om eigen doelen te bereiken.

Lees ook: Deze karaktereigenschap verklapt hoogstwaarschijnlijk dat je een hoog IQ hebt

In dit onderzoek kreeg een kleine groep studenten een hypothetisch probleem voorgelegd. Het vraagstuk luidde als volgt: hoe zouden jullie samen proberen te overleven na een vliegtuig crash met alleen een stuk touw, lucifers en water?

Bij elke testgroep waren er steeds één of twee individuen die de leiding namen en de discussie een bepaalde richting instuurden. Een interessant detail was dat precies deze mensen erg goed in bedrog waren. De onderzoekers kwamen daarachter toen ze hen een vies drankje lieten drinken maar hen vroegen te doen alsof het wél lekker was. De dominante types bleken een stuk overtuigender.

Op de werkvloer

Dokter Martin Kildare, voorzitter van organisatorisch gedrag aan de University College in Londen, merkte na een uitgebreide herziening dat emotioneel slimme mensen opzettelijk hun emoties zó vormgeven dat ze een gunstige indruk van zichzelf achterlaten.

Ook interessant: Sta jij open voor nieuwe ervaringen? Dan heb je waarschijnlijk een hoog IQ

Het is als het waren een strategische vermomming van hun eigen emoties om de emoties van anderen te manipuleren voor strategische doeleinden. Dat is iets wat volgens hem vaak ook op de wandelgangen van kantoren voorkomt.

Een hoog EQ kan je dus een heel eind op weg helpen in een succesvol leven, maar of dat de mensen om je heen óók gelukkig maakt, is te betwijfelen. En laat dat laatste nou net één van de sleutels tot een leven vol zingeving zijn: iets doen voor anderen.

Meer over EQ?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️