Rosa Bertram
Rosa Bertram Psychologie 30 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Volgens psychologen kan je je EQ vergroten op deze 5 manieren

Een hoog IQ, wie wilt dat nou niet? Het meet immers je intelligentie. En slim zijn, dat willen we allemaal wel. Maar misschien is het hebben van een hoog EQ wel nóg handiger en belangrijker in de weg naar een gelukkig en succesvol leven. Dat gaat namelijk over je sociale skills en die zijn aan te leren. 

“Emotioneel intelligente mensen zijn zelfverzekerdgoed in doelmatig werken, passen zich makkelijk aan en herstellen snel van stress-situaties. Het leven gaat hen gewoon wat makkelijker af,” aldus Daniel Goleman, die de term EQ in 1955 introduceerde.

Wat is EQ precies?

Mensen met een hoog EQ, ofwel met een hoge emotionele intelligentie, kunnen onder andere effectief communiceren en langdurige en gezonde relaties onderhouden (of dat nu met jezelf is of met anderen). Een handige skill om te hebben dus, een hoog EQ.

Lees ook: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)

Een hoog IQ is natuurlijk ook erg welkom, maar het draagt niet per se bij aan een succesvol of goed leven, wijst dit 40-jaar-durende onderzoek uit. Een hoog EQ daarentegen draagt daar 4 keer zoveel aan bij, vond dit onderzoek. Maar hoe doe je dat, je EQ trainen?

Om je EQ te trainen, is het handig eerst te weten wanneer uit welke componenten het EQ bestaat:

  • Empathie: pro-actief omgaan met gevoelens van anderen
  • Zelfbewustzijn: je sterktes én zwaktes kennen
  • Zelf-regulatie: controle hebben over je emoties
  • Motivatie: duidelijk stoelen stellen
  • Sociale vaardigheden: goed kunnen luisteren en communiceren

Op MindBodyGreen delen 5 psychologen op welke manieren je hieraan kan werken.

#1. Stop met afleiding zoeken als iets niet goed gaat

Een meeting waarin je niet werd begrepen, een relatie die uitgaat of een ruzie thuis: een makkelijke manier om het van je af te zetten is door simpelweg wat anders te gaan doen. Geen slim idee, zegt klinisch psycholoog Amber Groomes. Je emoties wegstoppen is sowieso geen goed idee, je raakt verwijderd van wat je écht voelt.

Lees ook: Dit zijn de 6 eigenschappen van mensen met een hoog EQ

Vraag jezelf liever af waarom je wilt ontsnappen aan je emoties en probeer deze vervolgens te erkennen en er iets mee te doen. Wat proberen deze emoties je te zeggen?

#2. Hou een dagboek bij

Wie beter wilt worden in zelfreflectie, kan het beste aan de slag gaan met een dagboek. Het is een handige manier om je zelfbewustzijn en je EQ te trainen, tipt psycholoog Melissa Smith.

Je kan bijvoorbeeld opschrijven wat je hebt geleerd vandaag, hoe je bent uitgedaagd, hoe je bent gegroeid, wat je over jezelf hebt geleerd en wat je over anderen hebt geleerd.

#3. Zorg voor reflectiemomenten

Check regelmatig bij jezelf in hoe je je voelt. Net als bij #2 maak je tijd voor jezelf om te kijken hoe het met je gaat op dit moment. Doe deze check-ins random over de dag. Tip: zet een alarm en ga eens na: hoe voel ik me? Welke emoties heb ik en waardoor komt dat?

Ook interessant: IQ is overrated: dit is wat we kunnen leren van mensen met een hoog EQ

“Heb interesse in waarom je bepaalde emoties hebt en misschien kan je een link leggen tussen je gedachten en emoties,” aldus Smith.

#4. Hecht waarde aan de emoties van anderen

Zodra je je meer interesseert in de emoties en gevoelens van een ander, kan je je makkelijker voorstellen wat een ander voelt en waar hij of zij doorheen gaat. “Dat is overigens niet te verwarren met het ergens mee eens zijn, maar probeer je er in elk geval iets bij voor te stellen,” vertelt psycholoog Groomes.

#5. Leer luisteren

Ben je in gesprek met een ander? Herhaal dan regelmatig wat de ander je zojuist heeft verteld. Je denkt misschien dat je goed hebt geluisterd en begrijpt wat de ander probeert te zeggen, maar in de praktijk valt dat vaak tegen.

“Door in je eigen woorden te herhalen wat de ander zegt, laat je de ander zien dat je luistert en je best doet om hem of haar te begrijpen,” adviseert maatschappelijk werker en therapeut Alixandra Foisy.

Hoe meer je oefent met de emoties van anderen te leren begrijpen, hoe beter je er in wordt.

Tip van het huis

Probeer eens wat vaker te mediteren. Het is een geweldige manier om in te tunen bij jezelf en je emoties, gevoelens en gedachten. Kan je deze ook weer laten gaan?

Beluister hier al Bedrock’s geleide meditaties en zoek er eentje uit die bij jou past!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️