Kiara Louis
Kiara Louis Mind 21 mrt 2018

Zorg voor meer productiviteit door je kantoor zo in te richten

Op kantoor breng je al gauw heel wat uurtjes door. Genoeg reden om het slim in te richten en aan te kleden, want je omgeving kan een groot positief effect hebben op je productiviteit en creativiteit. Alleen al de kleuren van je muren kunnen bijvoorbeeld invloed hebben op je mentale welzijn en productiviteit. Kleurpsycholoog Angela Wright vertelt: ‘Kleur komt van golven van zogenoemde fotonen van de zon. Deze worden omgezet in elektrische impulsen, die worden doorgegeven aan het deel van je brein dat bekend is als de hypothalamus en onder andere onze hormonen en activiteit beïnvloedt. Zo kan een blauwe muur je productiviteit verhogen, en kan geel je helpen bij meer creativiteit en optimisme.’

Go green

Behalve een kleurtje op de muur, kunnen ook planten veel goeds doen. Volgens deze studie is het goed idee om je kantoor om te bouwen tot een ware urban jungle. Het blijkt namelijk dat er correlatie is tussen planten in je kantoor en minder ziektedagen en verhoogde productiviteit. Daarnaast kunnen planten de lucht zuiveren, en ook qua sfeer staat het net wat gezelliger. Planten die goed binnen kunnen staan en weinig zorg nodig hebben, zijn bijvoorbeeld aloë vera, bamboe en cacti.

Slow down

Zelfs in de kleinste kantoren kun je een plekje creëren voor meer rust. Denk aan een fijne bank bij het raam, zodat je even naar buiten kunt turen – met alle positieve gevolgen van dien. Even veranderen van werkplek, geeft je lichaam en geest wat rust én kan voor meer creativiteit zorgen. Ook bedrijven met een goede, constructieve cultuur zoals Google hebben relaxte plekken in hun gebouw, om zo de creativiteit van hun werknemers te vergroten.

Een rustig plekje bij het raam kan veel goeds doen, voornamelijk omdat er ook natuurlijk licht is. Heel belangrijk, want slechte belichting kan onder andere voor oogklachten en hoofdpijn zorgen. Natuurlijk daglicht is altijd het allerfijnst, zeker als de zon schijnt.

Dit vind je vast ook interessant: Pesten op kantoor komt vaker voor dan we denken (en dit is waarom).

 

Organiseren

Niet iedereen heeft invloed op de inrichting van zijn werkplek of welke planten er staan, maar aan je eigen bureau kun je wél altijd wat doen. Dat een beetje chaos goed is voor meer creativiteit, weten sommige mensen al wel. Toch zit echte rommel je vooral in de weg. Het creëert bijvoorbeeld stress als je totaal geen overzicht meer hebt op je bureau en daardoor allerlei spullen kwijtraakt. Dan is het geen gek idee om een vaste plek te zoeken voor spullen die je veel gebruikt. Bij organiseren is het dus vooral belangrijk om te zoeken naar een balans.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zorg voor meer productiviteit door je kantoor zo in te richten
Sluiten