Vega Vrijdag: Thaise broccolisoep met kokosmelk (en helemaal vegan!)

Deze Thaise broccolisoep is helemaal vegan, en vooral érg lekker. De basis is een groene currypasta met gember, citroengras en limoenblaadjes, die je in een handomdraai maakt in een keukenmachine.

Dit recept is heerlijk als lunch, in de zomer, maar evengoed tijdens de koudere dagen. En het recept, dat kregen we van ons culinaire zusje Culy.

Thaise broccolisoep met kokosmelk

Thaise-broccolisoep
Bron: Culy

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 sjalot, gehalveerd
  • 3 tenen knoflook, geplet
  • 1 stengel citroengras, in ringetjes
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 limoenblaadjes
  • 1 groene peper, zonder zaadjes
  • 500 gram broccoli
  • 400 ml kokosmelk
  • 250 ml water
  • 260 gram doperwten (diepvries)
  • 1 à 2 eetlepels vegan vissaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • Scheutje olie

Lees ook: Waarom eten mensen vegan? Veganisten leggen het uit in de docu Live and Let Live op Netflix

Ter garnering:

  • 15 gram koriander, fijngehakt
  • Gebakken uitjes, zelfgemaakt of kant-en-klaar
  • 1 limoen, in partjes

Dit kan je ook toevoegen

Je kunt eventueel nog noodles toevoegen aan deze soep, of zelfs een paar handen verse spinazie (vlak voor het pureren). En ben je niet zo’n fan van koriander? Vervang ‘m dan door Thaise basilicum (zó lekker) of verse munt.

Wij vinden dat een goede soep altijd een crunchy element verdient. Je kunt wat krokant gebakken tofu op de soep serveren, wat gebakken fijngestampte pinda’s of bijvoorbeeld tempeh.

Maar het állerlekkerste vinden we deze Thaise broccolisoep met krokante uitjes erbovenop. Die kun je kant-en-klaar kopen in de supermarkt of toko, maar geloof ons: zelfgemaakte zijn écht de moeite waard. Je kunt ze maken terwijl de soep staat te pruttelen.

Zo ga je te werk

Doe de sjalot, knoflook, citgroengras, gember, limoenblaadjes en groene peper in een keukenmachine. Maal ze tot een groene currypasta.

Verhit een scheutje olie in een soeppan op medium tot laag vuur. Bak de currypasta tot ‘ie lekker geurig is en begint te bruinen, ongeveer 3 minuten.

Voeg de broccoli toe, samen met de kokosmelk. Tip: houd een klein beetje kokosmelk om vlak voor het opdienen over de soep te druppelen. Schep de broccoli om en giet dan het water erbij. Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.

Leg een deksel op de pan en laat de broccoli 10 minuten garen, tot ‘ie zacht is.

Lees ook: Vega Vrijdag: zo maak je heerlijke tofukoekjes met munt-sojadip

Doe de bevroren doperwten erbij en laat even mee verwarmen tot ze ontdooid zijn.

Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of in een blender. Check of de soep de juiste dikte heeft en voeg indien nodig nog wat water toe.

Breng de soep op smaak met de vissaus en een eetlepel limoensap. Voeg meer toe als je dat lekker vindt.

Schep de soep in kommen en druppel er nog wat van de achtergehouden kokosmelk overheen. Garneer de Thaise broccolisoep met de koriander en de gebakken uitjes en serveer met partjes limoen erbij.

Ook lekker: Vega Vrijdag: spaghetti aglio e olio (zo simpel, zo lekker)

gebakken-uitjes-limoen

Meer vega kookinspiratie?

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: Thaise broccolisoep met kokosmelk (en helemaal vegan!)
Sluiten