Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Voeding 30 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Vega Vrijdag: snelle zomerpasta met doperwten en citroen

Op zoek naar een makkelijk vegetarisch recept voor het weekend? Deze snelle zomerpasta van zusje Culy staat binnen een mum van tijd op tafel, want de saus maak je in de keukenmachine. Verder is het een kwestie van pasta koken en pijnboompitten roosteren.

De vega zomerpasta maakt gebruik van de heerlijke combinatie pasta + doperwten + citroen. Daarmee kan het eigenlijk niet misgaan! Kom je mooie verse doperwten tegen? Die zijn erg lekker in dit makkelijke recept. Voor de saus raden we je aan om erwtjes uit de diepvries te gebruiken, de verse kun je later toevoegen aan de saus.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 450 gram fusilli (of penne of rigatoni)
  • Handje pijnboompitten
  • 2 tenen knoflook
  • Handje verse peterselie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 375 gram doperwten uit de diepvries (of gebruik 225 gram diepvries + 150 gram verse)
  • 400 gram ricotta
  • 1 citroen, de geraspte schil + 2 à 3 eetlepels van het sap
  • 60 ml olijfolie + extra
  • Parmezaanse kaas, geraspt (naar smaak)
  • Gedroogde chilipeper (naar smaak)
  • Zout & peper
Afbeelding van vegetarische zomerpasta 2

Snelle zomerpasta met doperwten en citroen

Pel en plet de knoflook, en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Gebruik je doperwten uit de diepvries? Leg ze dan kort in een bakje met warm water om ze te laten ontdooien. Giet ze daarna af.

Breng een ruime pan met water aan de kook en zorg dat er flink wat zout in zit. Kook de fusilli in ongeveer 8 tot 10 minuten al dente (check de aanwijzingen op de verpakking, liever iets teveel bite dan te zacht). Vang wat van het kookvocht op tijdens het afgieten, roer wat olijfolie door de pasta en zet even opzij.

Doe de geplette knoflooktenen, de peterselie, oregano en de tijm in een keukenmachine en hak ze fijn. Doe er 225 gram van de doperwten bij, samen met de ricotta, de rasp en het sap van de citroen, de olijfolie en zout en peper. Blend de ingrediënten kort, tot je een saus hebt maar nog wel stukjes doperwt ziet zitten. Dat geeft een lekkere bite aan de pasta. Proef en breng op smaak.

Meng het ricottamengsel door de pasta, samen met de rest van de doperwten. Voeg indien nodig een beetje van het achtergehouden kookwater toe, om de pasta lekker smeuïg te maken.

Schep de zomerpasta op de borden en bestrooi met de pijnboompitten, gedroogde chili, Parmezaanse kaas en eventueel nog wat zout. Druppel er tot slot nog wat extra olijfolie overheen. Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.