Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 27 apr 2019
Leestijd: 4 minuten

De 5 fabels over een vegetarisch dieet ontkracht

Geen – of minder – vlees eten is gelukkig al een stuk meer mainstream geworden. Alhoewel het aantal vegetariërs en flexitariërs in Nederland stijgt, bestaan er helaas nog een hoop misvattingen en fabels over een fulltime vegetarisch dieet. Dat is jammer, want als we allemaal minder vlees gaan eten, zouden we iedereen ter wereld in 2050 gezond en duurzaam kunnen voeden.

Een vegetarisch dieet kies je niet alleen voor dierenwelzijn, maar ook voor het milieu (althans, de beweegredenen verschillen natuurlijk per persoon). Eén dag in de week geen vlees eten, heeft al hetzelfde effect op het milieu als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. Ook kan je met één dag geen rundvlees eten evenveel water besparen als met een maand (!) niet douchen. En dat is dus pas één dag in de week.

Tijd dus om de fabels die er over het internet zwerven eens te ontkrachten. Zo zou een vegetarisch dieet ongezond, duur en niet lekker zijn.

Vegetariërs krijgen niet alle voedingsstoffen binnen

Een veelgemaakte opmerking bij het vegetarische dieet: wij als mensen zijn daar niet voor gemaakt en zouden omnivoren zijn. Er zou een reden zijn dat we evolueerden van verzamelaars (die besjes plukten) naar jagers. “Maar”, merkt Vibeke Helder, directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond, op in Trouw. “Ik meen dat we nu zover zijn geëvolueerd door de kennis die we vergaarden, dat we voldoende voedingstoffen kunnen binnenkrijgen zonder vlees.”

Als je gevarieerd eet (dat betekent: niet elke dag dezelfde vleesvervanger), is het niet lastig om alle voedingstoffen binnen te krijgen. Vitamine- of mineraalsupplementen zijn zelfs niet altijd nodig. Als je stopt met vlees eten is het verstandig om je te verdiepen in de voeding waar veel ijzer, eiwitten, vitamine B1 en B12 in zitten.

Lees ook: Dit is wat je wilt weten over voedingsstoffen als je geen vlees meer eet

Geen vlees eten is ongezond

Een misvatting die in het verlengde ligt van de vorige fabel: geen vlees eten zou ongezond zijn. Het hoeft niet per se zo te zijn, maar over het algemeen zijn vegetariërs juist gezonder. Ze eten namelijk vaak gevarieerder, en krijgen daardoor juist meer voedingsstoffen binnen. Dit is niet alleen een aanname, maar blijkt ook uit onderzoek. Vegetariërs hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en zijn gemiddeld slanker.

Vleesvervangers zijn niet lekker

Dit is een veelvoorkomende reden dat mensen niet overstappen op een vegetarisch dieet: vleesvervangers zouden droog en smakeloos zijn. Ze weten niet dat de smaak en structuur van vleesvervangers de afgelopen jaren enorm verbeterd zijn. Goed nieuws: omdat steeds meer multinationals (lees: kapitaalkrachtige bedrijven) op de vleesvervangermarkt duiken, zal dit alleen maar beter worden.

Lees ook: De vleesvervanger jackfruit: héérlijk, maar is ‘t wel zo gezond als we denken?

Bovendien zijn er ook andere alternatieven voor dat lapje vlees waar genoeg eiwit, ijzer en vitamine B1 in zitten. Zoals eieren, noten, pinda’s, pitten, bonen en kikkererwten. In groentes als broccoli en spinazie, en volkoren graanproducten als volkoren pasta en volkorenbrood zitten ook ijzer.

Het is moeilijk om vegetarisch te eten

Als vegetariër kan je toch alleen maar boterhammen met kaas eten? Nee, in feite verbreed je jouw horizon alleen maar als je vegetarisch gaat eten, omdat je dingen gaat proberen die je anders niet zou eten. Zoals we net al zeiden, eet een vegetariër over het algemeen veel gevarieerder. Wat dacht je van groentespreads, hummus of avocado met tomaat? Het assortiment van de supermarkt wordt voor vegatariërs steeds groter. Ook zie je in steeds meer restaurants vega of zelfs vegan opties op de kaart.

Op Bedrock delen we elke vrijdag een heerlijk recept zonder vlees, inspiratie genoeg!

Vegetariërs zijn meer geld kwijt aan boodschappen

Vleesvervangers zijn niet altijd even goedkoop, en ook kaas en noten zijn niet goedkoop. Daarom is de gedachte vaak dat je een vegetarisch dieet ook zal voelen in je portemonnee. Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Behalve als je alleen plofkip koopt, is vlees namelijk ook prijzig. Andere goede alternatieven voor vlees zoals bonen en eieren zijn weer helemaal niet duur. Ook zijn de vegetarische opties in restaurants vaak goedkoper.

Verder lezen over geen vlees meer eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️