Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 27 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Vingers knakken: is dat nou slecht voor je?

Kriebelig word ik ervan als iemand naast me zijn vingers aan het knakken is. Wat een vreselijk geluid. En dat niet alleen.. weet je wel hoe slecht het voor je is? Althans, dat is wat ik altijd heb gehoord en waar ik dus ook in ben gaan geloven. Maar of het ook waar is? Zo’n 70 jaar terug werd het eerste wetenschappelijke artikel gepubliceerd over knakkende vingers. Het geluid zou te verklaren zijn doordat er een holte ontstaat als je gewrichten uit elkaar trekt, zo werd gesteld. Het idee lijkt nog steeds te kloppen.

Canadees onderzoek

Met behulp van een MRI-scan keken onderzoekers van de Universiteit van Alberta naar de hand van iemand die in staat was zijn vingers te knakken. De hand van de patiënt werd onder de scan gelegd, waarna er met een buis aan zijn vinger werd getrokken. Wat blijkt? Het knakken van je vingers is vergelijkbaar met het vormen van een vacuüm. Wanneer twee gewrichten uit elkaar worden getrokken groeit de ruimte om de gewrichten. En omdat er niet genoeg vloeistof beschikbaar is om die ruimte op te vullen ontstaat er een holte. Hierdoor hoor je een knak.

Lees ook: Waar blijft een scheet als je hem niet laat?

Oké, dat is dat. Maar de vraag blijft: is het ook slecht voor je? Het lijkt erop dat het allemaal wel meevalt. Hoogleraar Orthopedie Niek van Dijk gaf in de Volkskrant aan de medische literatuur te hebben bestudeerd, en tot de conclusie te zijn gekomen dat vingerknakken geen schade oplevert. Maar wat pas echt overtuigend is, zijn de ervaringen van de Amerikaanse arts Donald Unger. Hij knakte zijn vingers 60 jaar lang, maar dan alleen die van zijn linkerhand. Zijn rechterhand liet hij met rust. En ja hoor, na al die jaren was er nog steeds geen verschil zichtbaar in de structuur van zijn gewrichten.

Knak met mate

Het blijft natuurlijk een irritant geluid, maar echt slecht is het dus niet. Als je het met mate doet tenminste. “Extreem hard en vaak knakken kan instabiliteit van je gewrichten opleveren”, zei orthopedisch chirurg Daniël Sairs tegen de NRC. “De kapsels en banden die je gewrichten op hun plek houden kunnen dan oprekken. En dat is niet goed.”

Meer lezen over je lichaam?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️