Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 17 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Loop je vaak op hoge hakken? Dit doet het met je lichaam

Wie wel eens hakken draagt weet hoe pijnlijk het kan zijn. Een paar killer heels staan toch net wat chiquer onder een jurkje dan een paar gympen. Klein minpuntje: het dragen van hakken is niet goed voor ons gestel. We delen wat het met je lichaam doet en wat je kunt doen om de schade te verminderen. Wie wel eens hakken draagt weet hoe pijnlijk het kan zijn. Een paar killer heels staan toch net wat chiquer onder een jurkje dan een paar gympen. Klein minpuntje: het dragen van hakken is niet goed voor ons gestel. We delen wat het met je lichaam doet en wat je kunt doen om de schade te verminderen.

Als ik nieuwe schoenen koop dan kijk in eerste instantie naar hoe ze eruit zien. Vind ik het materiaal wel mooi? Is de hak wel hoog genoeg? Mmh.. en heb ik ze liever in het grijs of in het zwart? Of ze lekker zitten, dat is bijzaak. Erg verstandig is dat niet, want het schoeisel dat je draagt heeft een enorme invloed op je lichaam.

De fundering van het lichaam

Volgens podotherapeut Adam Kelonsky zijn je voeten te vergelijken met de fundering van een huis. “Als twee huizen naast elkaar zijn gebouwd, waarvan een met een vlakke ondergrond en een met ongelijke ondergrond, dan zullen ze er in eerste instantie identiek uitzien”, zegt hij.

Ook interessant: Uit die schoenen. Waarom het goed is om op blote voeten te lopen

“Naarmate de tijd verstrijkt zal het huis met de ongelijke ondergrond scheuren gaan vertonen en kromtrekken. Uiteindelijk zullen de deuren niet goed meer sluiten”. Hetzelfde geldt dus voor het dragen van hakken. Hoewel je het niet direct merkt, kunnen hoge hakken ernstige schade aan je lichaam veroorzaken.

Voeten

Dat het dragen van hakken van invloed is op je voeten is natuurlijk geen verrassing. Volgens Kelonsky zorgen hakken ervoor dat je voeten niet goed kunnen functioneren. “Het kan onder andere hamertenen, eeltknobbels en ingegroeide teennagels veroorzaken– zowat elk voetprobleem dat je je kan voorstellen”.

Achillespees

De impact van hakken reikt verder dan alleen je voeten. Onderzoek gepubliceerd in The Journal of Experimental Biology toont aan dat het dragen van hoge hakken op een dagelijkse basis ertoe kan leiden dat je achillespees (de pees die je enkel verbindt met je kuitspier) stijver en korter wordt. Dit kan het lastiger maken om je benen te strekken en te lopen, zelf als je geen schoenen aan hebt.

Knieën

Als je op torenhoge palen loopt verschuift je lichaamsgewicht naar de bal van je voet. Je knieën gaan automatisch naar voren om jezelf in balans te houden, waardoor je ze extra belast. Na verloop van tijd loop je kans op osteoartrose in de knie, wat tot een operatie kan leiden indien het erger wordt.

Must read: Voetreflexologie: wat jouw voeten zeggen over je gezondheid

Heupen

Net zoals bij je knieën, gaan je heupen automatisch naar voren staan als je hakken draagt, om te compenseren voor de extra druk op de bal van je voeten. Aangezien je heupen een belangrijke rol spelen bij elke vorm van beweging (denk aan wandelen, hardlopen en fietsen), kan dit leiden tot pijn in je dijen, billen en lies. Je heupen beïnvloeden je hele houding, dus wanneer ze uit lijn zijn is je hele wervelkolom dat ook.

Rug

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je billen er zo goed uitzien als je hoge hakken draagt? Het zit zo: terwijl je heupen en knieën vooruit gaan om het extra gewicht op de bal van je voeten te compenseren, gaat je onderrug juist naar achteren. Dat kan er misschien wel mooi uitzien, maar het is ontzettend slecht voor je rug. Volgens Armstrong kan je chronische rugpijn, rug spasmen en uiteindelijk ook artritis krijgen.

Frequentie

Of je last krijgt van deze problemen is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je hakken draagt. Over het algemeen krijgen mensen die regelmatig hakken dragen eerder klachten dan gelegenheidsdragers, maar zelfs als je niet vaak op hakken loopt kan het schadelijk zijn. Het is bijvoorbeeld ontzettend slecht om hakken van iemand te lenen die eigenlijk niet passen, dat is echt een grote don’t. Wat je nog meer kunt doen? Deze manieren helpen je om schade aan je lichaam te verminderen.

  • Kies voor lagere hakken of sleehakken. Hoe hoger de hak van je schoen, hoe meer je gewicht verplaatst wordt. Sleehakken zijn nog steeds niet geweldig voor je voeten, maar het platform vermindert de helling, waardoor je beter in evenwicht blijft en de druk op de bal van je voet vermindert.
  • Kies voor hakken met een bredere teen. Belangrijk is dat je tenen de ruimte hebben om te bewegen. Let er dus op bij de aankoop van nieuwe hakken dat de schoen aan de voorkant niet te smal is. Als je schoenen draagt die te smal zijn loop je kans op een morton neuroom, een beklemde zenuw in de voorvoet.
  • Wissel met verschillende hakhoogtes. Als je iedere dag hakken draagt met dezelfde hoogte span je consistent je achillespees aan. Door regelmatig te wisselen, geef je de pees de kans om te rekken.
  • Verminder de tijd waarop je op hakken loopt tot 3 uur per keer. Een makkelijke manier om de tijd te verminderen is door je hakken mee te nemen als je ergens naartoe gaat. Draag platte schoenen voor onderweg en wissel ze pas op locatie om met je hakken.

Meer lezen over je voeten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Loop je vaak op hoge hakken? Dit doet het met je lichaam
Sluiten