Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 7 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe quinoa het won van rijst (en waarom zo quinoa zo gezond is)

Een paar jaar geleden was het nog de normaalste zaak van de wereld om rijst op te scheppen bij een Mexicaans gerecht, een Aziatische Curry of naast je gestoomde groenten. Maar door de opkomst van de zaadsoort quinoa is daar verandering in gekomen en heeft rijst op mening bord plaats gemaakt voor quinoa. What happened? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van quinoa?

Waar rijst vroeger werd gezien als voedzame stof die heerlijk op smaak te brengen is en bij menig gerecht past, werd er in health land binnen een aantal jaar geswitcht naar de gedacht ‘waarom zou je rijst eten als je ook quinoa kan eten?’.

Waarom werd quinoa zo populair?

Dat heeft alles te maken met de voedingswaarden en stoffen. Overigens is quinoa – net als rijst – glutenvrij. Rijst, een graansoort, bevat namelijk behoorlijk wat snelle koolhydraten; 100 gram rijst bevat 28,17 gram koolhydraten. Quinoa, een zaadsoort, bevat 21,3 gram koolhydraten.

Langzame koolhydraten

In vergelijking met rijst bevat quinoa een stuk meer langzame koolhydraten, dat zorgt  voor een minder snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Dat is gunstig want dat voorkomt dat je een after diner dip krijgt en dat je daarna niet wéér een craving krijgt naar een sugar peak.

Voor wie wilt afvallen of diabetes heeft, kan dat laatste doorslaggevend zijn om te kiezen voor rijst in plaats van quinoa. De stijging van je bloedsuikerspiegel heeft namelijk impact op je vetverbranding.

Antioxidanten

Quinoa bevat over het algemeen meer voedingsstoffen dan (witte) rijst. Zo zitten in quinoa meer gezonde antioxidanten, deze bestrijden de schadelijke vrije radicalen in je lichaam en helpt het pseudo-graan je cellen gezond te houden. Rijst is daar niet toe in staat, en dat maakt quinoa (weer) een gezondere optie.

Ook lezen: Hollandse quinoa heeft het in zich de nieuwe aardappel te worden

Betaïne

Beta-wattes? Betaïne is een voedingsstof die ruim aanwezig is in quinoa. Het zorgt ervoor dat de lever goed kan werken je lichaam kan ontgiften. Daarnaast is het goed tegen aderverkalking, beroertes, vaatziekten en botontalking, schrijft voedingsdeskundige Anita Mulderij.

Even for the record: quinoa bevat 390 milligram betaïne per 100 gram en bruine rijst bevat 0,43 milligram.

Eiwitten

Leg je quinoa en rijst naast elkaar, dan zie je dat een portie quinoa meer eiwitten bevat dan een portie witte rijst, bijna 2 keer zoveel zelfs. Het gaat om volledige eiwitten waardoor je lichaam gezonde aminozuren binnenkrijgt zónder dat er ook maar één dierlijk product aan te pas komt. Een perfecte ingrediënt als je vega(n) of flexitariër bent dus!

Vezels

Quinoa is ondermeer gezond omdat het relatief gezien veel vezels bevat, wat bevorderend werkt voor de spijsvertering. Dat maakt het overigens ook populair als ingrediënt in een afslankdieet. De vezels zorgen ervoor dat je langer een verzadigd en voldaan gevoel behoudt.

Even te vergelijking: 100 gram gekookte witte rijst bevat 0,4 gram vezels, bruine rijst 1,6 gram en quinoa 2,8 gram. Tel uit je winst!

Dit zijn de voedingsstoffen één kopje quinoa (185 gram):

 • Eiwit: 8 gram
 • Vezels: 5 gram
 • Mangaan: 58 procent van de ADH
 • Magnesium: 30 procent van de ADH
 • Fosfor: 28 procent van de ADH
 • Foliumzuur: 19 procent van de ADH
 • Koper: 15 procent van de ADH
 • Zink: 13 procent van de ADH
 • Kalium: 9 procent van de ADH
 • Ruim 10 procent van de ADH van vitamine B1, B2 en B6
 • Kleine hoeveelheden calcium, B3 (niacine) en vitamine E

Quinoa zit dus vol mineralen waar veel mensen te weinig van binnenkrijgen en is daarom een goede toevoeging aan menig dieet. Quinoa is zelfs zó voedzaam dat NASA wetenschappers erachter zijn gekomen dat het een geschikt gewas is om in de ruimte te verbouwen.

Ga in de supermarkt wel het liefst voor een biologische variant met een keurmerk, dat draagt bij aan het welzijn en onderhoud van de boer en heeft een hogere kwaliteit!

Maak er deze Buddha bowl met gemarineerde tempeh mee, deze overheerlijke Mexicaanse vegan fajita’s of deze zero waste fruitcake!

Meer healthy vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️