Vega Vrijdag: Buddha bowl met gemarineerde tempeh

Massaal gaan we in het nieuwe jaar weer even terug op standje ‘normaal en gezond’. Na al het overvloedige eten tijdens de feestdagen is het in januari weer fijn om back to basics te gaan. Voor de één betekent dat minderen met snoepen, voor de ander betekent dat een Dry January en voor weer een ander is dat gezondere maaltijden eten. En dit recept voor een Buddha bowl met tempeh hoort helemaal in dat rijtje thuis.

Het recept voor deze Buddha bowl komt uit het boek Self Love Talk van Merel Teunis. Een boek vol tips om meer zelfliefde te krijgen én een aantal lekkere recepten om jezelf goed (en gezond) te verwennen.

Merel: “Een rijkgevulde kom met gezonde en kleurrijke ingrediënten, kortom de Buddha bowl. Deze maaltijd is al jarenlang ontzettend populair en dit gerecht staat dan ook bijna wekelijks bij ons op tafel!

Makkelijk om te maken en aangezien de kom gevuld is met lekkere en voedzame ingrediënten past dit gerecht helemaal in mijn straatje. Mijn favoriete Buddha bowl recept deel ik dan ook met liefde!

Ook voor dit gerecht geldt: experimenteer en varieer met verschillende ingrediënten (eiwit-, koolhydraat- en vetbronnen) en kruiden om steeds weer andere smaken en structuren te creëren.”

Lees ook: Doe mee aan Veganuary 2020: de beste tips om vegan de maand door te komen

Bron: Merel Teunis

Ingrediënten

  • 100 gram quinoa
  • 1⁄4 groentebouillonblokje
  • 200 gram (gemarineerde) tempeh (marineren met 1 el sesamolie, 1 el sojasaus, 1 tl sambal manis en 1⁄2 tl paprika poeder)
  • Een scheut olijfolie
  • 100 gram komkommer
  • 75 gram gekookte of uitgelekte kikkererwten
  • 50 gram edamame bonen
  • 1⁄2 avocado
  • 1 theelepel sesamzaadjes
  • Snufje kurkumapoeder
  • Snufje kerriepoeder
  • Snufje gemalen peper

Voor de dressing

  • 1 theelepel tahini
  • 1⁄2 theelepel sojasaus
  • Een snufje cayennepeper
  • 2 eetlepel water
  • 1⁄2 theelepel agavesiroop
  • Een snufje gemalen peper

Optioneel: 1 theelepel sesamolie

Zo maak je de buddha bowl met tempeh

Kook de quinoa met het bouillonblokje zoals aangegeven op de verpakking.

Bak de tempeh in 1 theelepel olijfolie 10 minuten op een middelhoog vuur of in de oven 15 minuten op 200 °C.

Verwarm de kikkererwten samen met de kurkuma, kerrie en een snuf gemalen peper 5 minuten op een laag vuur.

Snijd de komkommer en avocado in stukjes of plakjes.

Mix de ingrediënten voor de dressing door elkaar.

Schep de gekookte quinoa in twee kommen en verdeel alle ingrediënten hier overheen. Maak af met de tahini-dressing en de sesamzaadjes.

Dit recept komt uit het boek Self Love Talk van Merel Teunis. Het boek is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor 22,50 euro.

Meer vegetarische recepten

Fan van onze illustraties? Download onze wallpapers (voor laptop en mobiel!)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je inbox 👇

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: Buddha bowl met gemarineerde tempeh
Sluiten