Rosa Bertram
Rosa Bertram | LinkedIn Nutrition 8 november 2019

Vega Vrijdag: de plantaardige variant van de bekende Zuid-Afrikaanse bobotie bowl

De bobotie bowl ken je misschien, het is namelijk een typisch Zuid-Afrikaans gerecht. Deze plantaardige versie van Zokanhetook (heel tof platform over plantaardig leven) is helemaal op traditionele wijze bereid, maar dan als heerlijke groentebowl met sperziebonen en plantaardig gehakt! Helemaal vegan-proof dus.

Je geeft het gerecht een zoete twist door het toevoegen van rozijnen en appel. Maak het gerecht helemaal af met een zelfgemaakt kerriesausje en haal heel eenvoudig de wereldkeuken in huis!

Plantaardige bobotie bowl
Bron: Zokanhetook

Plantaardige bobotie bowl

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 150 gram notenrijst
  • 4 eetlepels rozijnen
  • 200 gram sperziebonen, gedopt en gehalveerd
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 200 gram plantaardig gehakt
  • 2 theelepels gehaktkruiden
  • 1 appel
  • olie om in te bakken
  • peper en zout naar smaak

Voor de saus

  • 1 eetlepel maïzena
  • 200 milliliter ongezoete sojamelk
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel kerrie
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel edelgistvlokken snufje peper en zout

Ook lekker: Zelf kimchi maken? Dit is hét klassieke recept voor homemade Koreaane kimchi

Bereidingswijze

  1. Kook de notenrijst volgens de verpakking.
  2. Kook de sperziebonen in ca. 6 minuten. Kook de rozijnen mee in de laatste twee minuten. Laat de sperziebonen, na het afgieten, een paar minuten nagaren met de deksel op de pan.
  3. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in blokjes.
  4. Meng de maïzena met een deel van de sojamelk tot de maïzena is opgelost. Verhit de rest van de sojamelk met het laurierblaadje in een steelpan. Voeg ook de andere kruiden en de edelgistvlokken toe. Roer het maïzenapapje door de sojamelk. Roer tot het mengsel dikker wordt, maar breng het niet aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Verhit ondertussen wat olie in een pan en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg het gehakt en de gehaktkruiden toe en bak de blokjes appel mee tot deze zacht zijn.
  6. Schep de notenrijst in twee kommen. Serveer met de sperziebonen, het appel-ui- gehaktmengsel en de saus.

Op zoek naar nog meer plantaardige recepten of producten? Kijk dan op zokanhetook.nu voor meer inspiratie.

Meer vegan recepten

Geen idee wat je vandaag moet eten? Download Bedrock's Vegan Kookboek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis

Reageer op artikel:
Vega Vrijdag: de plantaardige variant van de bekende Zuid-Afrikaanse bobotie bowl
Sluiten