Zelf kimchi maken? Dit is hét klassieke recept voor homemade Koreaane kimchi

Je ziet het steeds vaker op menukaarten van gezonde eettentjes staat: kimchi. Als bijgerecht of als toevoeging in een Aziatische maaltijd, bij voorkeur in een Koreaans gerecht. Daar vindt de supergezonde kimchi namelijk zijn oorsprong. Maar wist je dat je kimchi ook makkelijk zélf kan maken? We delen een heerlijk en simpel recept. 

Het recept komt van ons culinaire zusje Culy.

Zelf kimchi maken

Als je zelf kimchi wilt maken, wil je eerste onderzoek doen naar een goede Aziatische supermarkt bij jou in de buurt. Daar kan je de meeste ingrediënten makkelijk kopen die je vervolgens gaat fermenteren. Vooral kruiden, pasta’s vindt je niet in de reguliere supermarkten.

Het liefst maak je in één keer een grote pot kimchi. Dit heb je nodig:

Ingrediënten voor 2 grote inmaakpotten à 2 liter:

  • 2 Chinese kolen
  • 175 gram grof zeezout
  • 10 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 volle eetlepel geraspte gember
  • 3 of 4 eetlepels Koreaanse pepervlokken (afhankelijk van je smaak: ik gebruik zo’n 30 gram)
  • 12 gram rijstbloem
  • 2 theelepels suiker
  • 75 ml water
  • 50 ml vissaus
  • 500 gram daikon (of gewone radijsjes), julienne gesneden
  • 5 bosuitjes, in schuine ringen gesneden
  • 1/2 winterwortel, julienne gesneden
  • 1 kleine prei, in schuine ringen gesneden

Dit heb je nodig:

  • Je hebt een hele grote bak nodig. Als je die niet hebt kun je met twee van je grootste pannen werken.
  • Zorg ervoor dat je inmaakpotten gesteriliseerd zijn.
  • Gebruik eventueel handschoenen (i.v.m. grote hoeveelheden chili, niet fijn als je ’s avonds je lenzen uit wilt doen bijvoorbeeld)

Het klassieke kimchi recept

Dit is een recept van baechu kimchi. Dit is een vereenvoudigde versie omdat klassieke kimchi gemaakt wordt van een Chinese kool die in kwarten wordt gesneden en voorzichtig gepekeld moet worden zonder de bladeren te scheuren, waarna je tussen elk afzonderlijk blad een peperpasta moet stoppen. Een lastige en tijdrovende klus, dus. Maar…

Wij delen het recept van een kimchi die precies hetzelfde smaakt als de klassieke versie: mak kimchi, dat vrij vertaald kan worden als ‘snelle kimchi zonder zorgen’! Je kunt de kolen dan meteen in kleine stukjes snijden, pekelen en op smaak brengen. Makkelijk!

Bereidingswijze

Snijd de kolen in vieren en verwijder de harde kern. Snijd de parten dan in hapklare stukjes. Was de kool in koud water en laat uitlekken. Besprenkel de koolbladeren met zout en masseer het even in. Voeg water toe totdat de bladeren onder staan en laat 2 uur staan, maar hussel elk half uur om. Spoel de kool daarna goed af met water. De bladeren moet licht zout smaken, dus het is handig als je even proeft. Indien de bladeren zeer zout zijn dien je de kool nog eens goed te spoelen. Laat de kool daarna uitlekken en begin aan de kimchipasta.

Meng de rijstbloem met het water en breng al roerend aan de kook. Voeg de suiker toe en kook nog een minuut door. Laat afkoelen. Let op dat je nog af en toe roert om vellen te voorkomen.

Homemade Simple Kimchi Jika ada camilan sehat yang suka saya stock dalam jumlah banyak, maka itu adalah kimchi. Sayuran fermentasi dari Korea ini kaya akan gizi, nutrisi, serat dan bakteri probiotik yang bagus buat pencernaan. Nah kendala pertama membuat kimchi hanya lamanya proses, terutama saat melayukan sawi dengan garam. Sayur yang sudah digarami perlu dicuci berkali-kali agar kadar garamnya berkurang, dan itu needs so much time! Sejak sukses membuatnya tahun 2012 dan pernah saya post di blog dengan ratusan komentar, maka resep dari Maangchi ini tidak pernah saya rubah. Hanya kini tekniknya saya ganti. Waktunya menjadi lebih singkat dan rasanya tetap sama. Daan, saya skip penggunaan cumi asin kering karena rasa dan aromanya strong dan ada jejak amis. Kendala kedua adalah aroma, karena mengandung bahan-bahan berbau (lobak, bawang putih, bawang bombay, daun bawang, sawi, kecap ikan, you name it!) maka dapur akan ‘sedikit’ beraroma busuk kala kimchi masih difermentasikan di suhu ruang. Ketika sudah adem ayem didalam kulkas, baru aroma tersebut lenyap. Skip lobak jika anda tidak suka dengan aromanya yang strong ‘busuk’. Saya tetap memasukkannya karena sayuran ini banyak manfaat antara lain antibakteri, antivirus, membantu pencernaan, kaya antioksidan, detoks, meningkatkan daya tahan tubuh, mencegah kanker, dsb. Untuk cabai bubuk, kualitas yang saya pakai kali ini tak begitu tokcer seperti biasa, warnanya kurang merah, walau rasanya sama. Sebaiknya pakai cabai bubuk Korea dibandingkan cabai bubuk lokal karena tidak pedas, warnanya gonjreng. Cabai bubuk Korea bisa dibeli di supermarket Korea atau online shop ya. Harganya memang lebih mahal dari cabai bubuk lokal. Sentuh gambar dan geser kekiri untuk resep dan prosesnya. Jangan lupa beri like ❤jika dirasa resepnya bermanfaat ya. #justtryandtaste #justtryandtastedotcom #resepjusttryandtaste #resepjusttryandtastedotcom #foodphotography #foodporn #kimchijtt #kimchi #homemadekimchi #homemadekimchijtt

3,577 Likes, 251 Comments – Endang Indriani (@justtryandtaste) on Instagram: “Homemade Simple Kimchi Jika ada camilan sehat yang suka saya stock dalam jumlah banyak, maka itu…”

Mix de ui, knoflook, gember en vissaus tot een pasta in de keukenmachine. Voeg de afgekoelde rijstbloempap toe en roer de rode pepervlokken er doorheen. Roer goed en voeg de julienne gesneden wortel, lenteui, daikon en prei toe.

De berg gezouten kool is nu klaar om tot kimchi omgetoverd te worden. Voeg de kimchipasta beetje bij beetje toe aan de kool en masseer goed in. De pasta moet de koolbladeren goed bedekken. Vul de inmaakpotten met de kimchi. Zorg ervoor dat je de groenten goed aandrukt en dat er een centimeter onder de rand van de pot vrij blijft. De bovenkant moet goed met de pasta bedekt zijn zodat je kimchi langer houdbaar blijft. Sluit de potten.

Laat de potten één of twee dagen op kamertemperatuur staan. Open na een dag en druk de groenten goed aan. Sluit de pot weer goed af en bewaar daarna in de koelkast of buiten in de tuin. Hoewel deze makkelijke kimchi makkelijk te maken is, is het wellicht een lastigere taak om jezelf te dwingen een paar weken ervan af te blijven: je kimchi smaakt na twee/drie weken het beste.

Meer gezonde recepten?

Het is tijd voor een nieuwsbrief die je verder brengt (+ ontvang een mindful kleurplaat)

Schrijf je in en ontvang gratis de Bedrock kleurplaat!

Reageer op artikel:
Zelf kimchi maken? Dit is hét klassieke recept voor homemade Koreaane kimchi
Sluiten