Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 28 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Good News Monday: Mexicaanse uitvinders maken duurzaam én stijlvol leer van cactus

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: twee Mexicaanse uitvinders hebben duurzaam leer gecreëerd van een cactus.

Je leest het goed: twee jonge uitvinders uit Mexico brengen een duurzaam, stijlvol én milieuvriendelijk alternatief voor leer op de markt. Het organische ‘leer’ is volledig gemaakt van de nopalcactus.

Duurzaam en ademend leer van nopalcactus

Adrian Lopez en Marte Cazarez hebben twee jaar gewerkt aan een alternatief voor leer die niet alleen duurzaam is en 100 procent gemaakt van plantaardig materiaal, maar veel meer voordelen heeft. Zo is het nopalleer ademend en gaat het minstens 10 jaar mee; 100 keer beter dan het nepleer van plastic dat je tot nu toe vaak zag. Dat is namelijk moeilijk schoon te maken en is totaal niet ademend.

Op 2 oktober reisden de heren af naar de internationale leerbeurs Lineapelle in Milaan, waar ze het innovatieve kunstleer presenteerden aan ‘s werelds topontwerpers. Hopelijk zien we het duurzame alternatief dus gauw op de catwalks en in de winkels.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe je de impact van je kleding op het milieu kunt reduceren

Het nationale symbool van Mexico

De nopalcactus is al lang een nationaal symbool van Mexico en onderdeel van de Mexicaanse keuken. De Mexicanen gebruiken het voor salades, op de taco’s, sapjes en zelfs snoepjes. Ook gebruiken ze de nopalcactus voor medicinale doeleinden en als kleurstof voor textiel en muurschilderingen. Er zijn daardoor veel boeren die de cactus verbouwen. Miljoenen hectaren in het land zijn gewijd aan het groeien van de nopalcactus.

Vind je vast ook leuk: In Rome betaal je de metro en bus door plastic flessen te recyclen

Uitvinder Cazarez legt uit waarom ze voor dit materiaal kozen voor hun duurzame nepleer: “De cactus wordt veel gebruikt in shampoos en in crèmes. Dus dachten we: als het goed is voor de huid, waarom zou je er dan geen leer van maken?” Veel mensen verklaarden ze voor gek, maar Lopez en Cazarez geloofden heilig in het product.

Weinig water nodig

“We zeiden: waarom niet? We zijn Mexicanen, welke grondstof is beter geschikt voor ons om te exploiteren dan nopal?”, vertelt Lopez. “Het groeit vanzelf, het heeft niet veel water nodig en verspilt dan ook niet veel water.”

Na twee jaar lang experimenteren, maakten de ze een aantal weken geleden een doorbraak. Het ‘leer’ van nopal kan momenteel gebruikt worden om “een jurk, een tas, een riem, een horlogebandje of een fauteil te maken”.

Met hun uitvinding willen Lopez en Cazarez niet alleen het milieu een handje helpen, maar ook de boeren die de cactussen verbouwen.”Het maakt ons werk zinvoller, omdat het niet alléén om mode en het milieu gaat”, zegt Lopez daarover. “We willen ook op de één of andere manier werknemers in het veld ondersteunen en banen creëren, zelfs indirect.”

Verder lezen over duurzame mode

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️