Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 21 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: in Rome betaal je de metro en bus door plastic flessen te recyclen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: in Rome kunnen mensen plastic flessen recyclen, in ruil voor een bus- of metrokaartje.

Volgens Italiaanse media leverde het systeem in de eerste week al 11.000 gerecyclede flessen op. Flessen die anders misschien op de straten van het mooie Rome terecht waren gekomen.

Inwoners Rome recyclen plastic flessen voor metro en bus tegoed
Bron: ANP/Tiziana FABI

Flessen recyclen in ruil voor tegoed

De Italiaanse hoofdstad test momenteel een regeling waarbij mensen plastic flesjes kunnen recyclen in ruil voor gratis ritten met het openbaar vervoer. Op 3 metrostations in de stad staat vanaf augustus een machine, die je kunt vergelijken met de statiegeld machines bij ons in de supermarkt. In plaats van een tegoedbon voor boodschappen, krijg je in Rome tegoed voor de bus of metro.

Voor elk ingeleverd plastic flesje krijg je 5 cent aan tegoed. Voor een reis van €1,50 zal je dus 30 flessen moeten inleveren. De inwoners van Rome hoeven niet met een boodschappentas vol plastic flessen naar het metrostation om een gratis kaartje te kunnen bemachtigen. Ze kunnen de flessen ook los inleveren. Het tegoed wordt namelijk toegevoegd aan apps MyCicero en Tabnet, waar mensen vervoerskaartjes kunnen kopen.

Lees ook: Met deze 10 producten gebruik je minder wegwerpplastic

Inwoners Rome recyclen plastic flessen voor metro en bus tegoed
Bron: ANP/Tiziana FABI

Test in Rome

De regeling zal een jaar getest worden. Als blijkt dat de inwoners van Rome erdoor meer gaan recyclen, zal de pilot worden uitgebreid naar andere metrostations. Momenteel is er op de lijnen A, B en C een metrostation te vinden waar de plastic flessen kunnen worden ingeleverd.

Met de regeling hoopt Rome het milieu een handje te helpen, en het afval op de straten van Rome te verminderen. Maar liefst 40 procent van het zwerfafval bestaat uit plastic flesjes en blikjes. Statiegeld is in andere landen een bewezen effectief systeem, waarmee het aantal flesjes tot wel 90 procent kan verminderen.

Meer goede initiatieven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Good News Monday: in Rome betaal je de metro en bus door plastic flessen te recyclen
Sluiten